Συνεχίζεται η εφαρμογή του φετινού προγράμματος δακοκτονίας στη Μεσσηνία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνεχίζεται αύριο Σάββατο 21 Οκτωβρίου η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας σε περιοχές της Μεσσηνίας, όπως γνωστοποιεί με σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) της Περιφερειακής Ενότητας.

Ειδικότερα, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας διευκρινίζει ότι αύριο Σάββατο 21 του μήνα θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στις περιοχές Καινούργιου Χωριού, Πηδάσου, Καλλιθέας, Μικράς Μαντίνειας, Ανδρούσας, Λευκοχώρας, Βαλύρας, Βουναρίων, Κόμπων, Φαλάνθης, Βασιλιτσίου, Μαυρομματίου Παμίσου, Εύας, Καλαμαρά, Αχλαδοχωρίου και Αδριανής, ενώ θα συνεχιστεί και στις περιοχές Ανθειας, Αιθαίας, Αγίου Φλώρου, Αμφιθέας, Αγριλιάς, Διαβολιτσίου, Παραπουγκίου, Πανιπερίου, Φοινικούντας, Αβίας, Προαστίου,

Μάνεση, Σκάλας, Τσουκαλεΐκων, Χανδρινού και Ικλαινας.

Ακόμα, την ερχόμενη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στις περιοχές Αριος, Προσηλίου, Εξωχωρίου,

Καλλιρρόης, Πολίχνης και Κάτω Μέλπειας, ενώ θα συνεχιστεί η εφαρμογή του στις περιοχές Καινούργιου Χωριού, Πηδάσου, Καλλιθέας, Μικράς Μαντίνειας, Ανδρούσας, Λευκοχώρας, Βαλύρας, Βουναρίων, Κόμπων, Φαλάνθης, Βασιλιτσίου, Εύας, Καλαμαρά, Αχλαδοχωρίου, Αδριανής, Ανθειας, Αιθαίας, Αγίου Φλώρου, Αμφιθέας, Αγριλιάς, Διαβολιτσίου, Παραπουγκίου, Πανιπερίου, Φοινικούντας, Προαστίου, Χανδρινού και Ικλαινας.

Στην ανακοίνωσή της, η πιο πάνω υπηρεσία της Π.Ε. Μεσσηνίας επισημαίνει, ακόμα:

“1. Οι ελαιοκαλλιεργητές παρακαλούνται να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του.

  1. Το αναλυτικό πρόγραμμα ψεκασμών, με τις ημερομηνίες και τις αγροτικές περιοχές του κάθε ψεκαστικού συνεργείου, αναρτάται σε πίνακες ανακοινώσεων ή/και σε καφενεία των Τοπικών Κοινοτήτων, με ευθύνη των εργολάβων, ώστε να λάβουν γνώση οι ελαιοπαραγωγοί.
  2. Οι ελαιοπαραγωγοί τις ημέρες των ψεκασμών να ανοίξουν τυχόν περιφραγμένα λιοστάσια για να υπάρχει πρόσβαση των συνεργείων ψεκασμού.
  3. Για την ασφάλεια των συνεργείων, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να έχουν καθαρίσει τα λιοστάσια από διάφορα εμπόδια και ζιζάνια, ώστε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή για τα συνεργεία ψεκασμού.
  4. Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να παρευρίσκονται στα λιοστάσια τους για την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και να αναφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.
  5. Σε λιοστάσια στα οποία υπάρχουν ζώα (αιγοπρόβατα, ιπποειδή) δεν θα γίνεται ψεκασμός. Αυτά πρέπει να έχουν απομακρυνθεί πριν την ημερομηνία ψεκασμού από τον ιδιοκτήτη τους.
  6. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την προστασία των μελισσοσμηνών.
  7. Οι βιοκαλλιεργητές οφείλουν να οριοθετούν με διακριτό τρόπο τους ελαιώνες τους, όπως προβλέπεται. Σε περίπτωση της μη ύπαρξης της ειδικής σήμανσης που προβλέπεται, οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Ανάλογα με το ύψος του δακοπληθυσμού και τα κλιματολογικά και λοιπά δεδομένα, θα ανακοινώνεται στον τοπικό Τύπο και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, το καθημερινό πρόγραμμα ψεκασμών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη ΔΑΟΚ της Π.Ε, Μεσσηνίας (τηλέφωνα 272 13 66524 και 272 13 66522 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου akrassakopoulos@pe-messinias.gr και ekarioti@pe-messinias.gr”.