Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και δακοκτονία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δύο βασικά θέματα που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη του νομού Μεσσηνίας, το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και τη φετινή ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια με επακόλουθο τη μειωμένη ποσοτικά αλλά και υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή ελαιολάδου, συζητήθηκαν εκτενώς χθες (13/11) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Στη συνάντηση-σύσκεψη συμμετείχαν η Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη και οι εκπρόσωποι φορέων του νομού, Γιάννης Ζωντανός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας «Ένωση», Σταύρος Αδαμόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας, Μιχάλης Αντωνόπουλος από τον Αγροτικό συνεταιρισμό Καλαμάτας και ο Γιώργος Κόκκινος με έναν ακόμα συνεργάτη του από την Ομάδα Παραγωγών «Νηλέας».

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι η διαδικασία για το πρόγραμμα δακοκτονίας της επόμενης περιόδου έχει ήδη ξεκινήσει, με στόχο το Μάιο του έτους 2019 να έχει ολοκληρωθεί και συμβασιοποιηθεί το έργο, ώστε η εκτέλεσή του να εξαρτάται μόνο από τις καιρικές συνθήκες.

Ενημέρωσε επίσης για την επέκταση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης εκτέλεσης του προγράμματος, που εφαρμόσθηκε πιλοτικά την προηγούμενη περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη κατατεθεί και αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επομένων ημερών, νομοθετική ρύθμιση που αποκαθιστά την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Υπουργείου Εσωτερικών για την έγκαιρη προμήθεια φυτοφαρμάκων αλλά και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας.

Για το ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας» οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων θα ενημερωθούν για τους φακέλους που έχουν κατατεθεί σχετικά με τροποποίηση των προδιαγραφών, ώστε αφού προηγηθεί συνεργασία του Υπουργείου και των φορέων να προωθηθεί άμεσα ο φάκελος που περιέχει τις προτάσεις τους.