Τριφυλιακός Μαραθώνιος !!
Μάραθος–Φιλιατρά–Αγρίλης-Κυπ/σία-Καλόνερο-Ελαία
Αυτή είναι ιδέα, για τον Δήμο Τριφυλίας!
Να γίνει θεσμός, κάθε χρόνο, ο Τριφυλιακός Μαραθώνιος. Παραθαλάσσιος ! Από την μια άκρη του Δήμου, έως την άλλη!
Η διαδρομή είναι α κ ρ ι β ώ ς όσο είναι ο αρχαίος Μαραθώνιος, από Μαραθώνα έως Αθήνα, 42 χιλιόμετρα !!!
Όμως, ο δικός μας Μαραθώνιος, είναι πολύ καλύτερη διαδρομή από τον σημερινό της Αθήνας:
- –Δίπλα απ τη θάλασσα, ανάμεσα σε ελιές, πεύκα, αλμυρίκια. Η μισή διαδρομή σε άσφαλτο, και η μισή σε χωματόδρομο. Πολύ ομορφότερη από τη διαδρομή της Αθήνας, που είναι μόνο άσφαλτος, αυτοκίνητα, πολυκατοικίες, καυσαέρια. Η αρχαία διαδρομή δεν είχε άσφαλτο, ήταν ‘ανώμαλος δρόμος’.
- –Κάθε 3-5 χιλιόμετρα υπάρχουν χωριά, οικισμοί, πόλεις, καφενεδάκια, όπου μπορούν να κάνουν στάση για ξεκούραση, νερό, πρώτες ανάγκες.
Δηλαδή ο χαρακτήρας του δικού μας μαραθώνιου είναι κυρίως εορταστικός, ερασιτεχνικός, γι αυτό και θα γίνει πάνδημος. Δεν θα είναι μόνο για επαγγελματίες αθλητές που ζητούν δημοσιότητα …
- –Οι κανονικοί δρομείς θα ξεκινούν από Μάραθο και διαγωνίζονται έως το τέλος, την Ελαία.
–Θα μπορεί ο αθλητής να σταματήσει σε ένα σημείο της διαδρομής , αν κουραστεί. Άλλοι θα ξεκουράζονται για λίγο, και θα συνεχίζουν..
–Άλλοι, οι πιο μερακλήδες, θα συνεχίζουν με περπάτημα, έως το τέλος !.
–Και άλλοι –οι τεμπέληδες και ‘πονηροί’- θα μπορούν να μπουν στη μέση της διαδρομής, ακολουθώντας άλλους δρομείς, ως συνοδοί, χωρίς όμως να επιδιώκουν βραβείο…
—-Το αγώνισμα θα ξεκινά με γιορτή, και θα κλείνει πάλι με γιορτή. Μουσική, συναυλία, χοροί, και λίγο κρασάκι…
- –Η διαδρομή αναλυτικά, είναι: Μάραθος , Αγία Κυριακή, Φιλιατρά, παραλιακός δρόμος προς Αγρίλη, χωματόδρομος παραλία ‘βλάχου’, Κυπαρισσία, μούσγα Ναός Απόλλωνα, Καρτελά, χωματόδρομος έως ποτάμι Καλονερού, παραλία Καλονερού, και μετά χωματόδρομος έως Αγιαννάκη, και έως Ελαία, δια μέσου του Δάσους, όπου θα γίνει ο τερματισμός…!
–Μπορεί να γίνεται δύο φορές το χρόνο!!
Μία στο θερινό ηλιοστάσιο, αρχή καλοκαιριού, και στην φθινοπωρινή ισημερία, τέλος καλοκαιριού.
Τη μία φορά από Μάραθο έως Ελαία, την άλλη από Ελαία με τερματισμό την Μαραθούπολη.!!
Ας γίνει φέτος, το 2019, ο πρώτος Μαραθώνιος…
Η αλήθεια για τον Μαραθώνιο
Οι περισσότεροι νομίζουν πως η κανονική αρχαία διαδρομή ήταν ακριβώς 42.195 μέτρα !, και πως ο πρώτος μαραθωνοδρόμος ήταν ο Φειδιππίδης.
Και τα δύο είναι λάθος…
Δεν ξέρουμε ποιά ήταν ακριβώς η πρώτη διαδρομή, ούτε πόσα μέτρα ήταν. Τότε ήταν μονοπάτι ανάμεσα σε βουνά και λαγκαδιές, δεν υπήρχε τότε άσφαλτος…
Δεν ξέρουμε το όνομα του πρώτου δρομέα: άλλοι λένε τον Ευκλή, ή τον Θέρσιπο, άλλοι τον Φειδιππίδη, αλλά μάλλον τον μπερδέψανε με τον Φειλιππίδη που πήγε από Αθήνα σε Σπάρτη , 240 km , για να ζητήσει βοήθεια.
Τα 42.195 μέτρα είναι ένα εφεύρημα των Άγγλων, στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου 1908.
Επειδή απέχει 42 χιλιόμετρα το στάδιο από τα ανάκτορα του Βασιλιά, + ένας γύρος μέσα στο στάδιο, έως να φτάσει εμπρός από τη βασιλική οικογένεια. Είναι τρελοί αυτοί οι Βρετανοί, όπως θα έλεγε κι ο Αστερίξ!…
Σημείωση:
-Υπάρχουν μικρές παραλλαγές της διαδρομής που προτείνουμε, (να περνούν από Φαρακλάδα, Σπηλιά, Αρμενιούς, ή να περνούν από Γιαννίτσαινα σε παραλία Κυπαρισσίας έως κάμπιγκ, κλπ,) αλλά αυτά θα τα αποφασίσουν οι διοργανωτές… Καλή επιτυχία!