Περί τους 10.000 λιγότεροι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, από την στιγμή της εφαρμογής της συμφωνίας Κράτους-Εκκλησίας στην οποία κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Αυτός είναι ο αριθμός των ιερέων που είναι εγγεγραμμένοι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και η μισθοδοσία τους γίνεται απευθείας από το κράτος. Πλέον, μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας, οι κληρικοί θα μισθοδοτούνται από την Εκκλησία αλλά με ετήσια επιδότηση που θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας από το κράτος.
Δεν είναι, όμως, σαφές αν η διαγραφή των κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, θα γίνει δεκτή από τους θεσμούς ως αποχώρηση και, άρα, στους ήδη 8.000 υπό συνταξιοδότηση δημοσίους υπαλλήλους, θα συμπεριληφθούν και οι 10.000 ιερείς.
Αν αυτό, τελικώς, γίνει σημαίνει ότι με βάση τον κανόνα 1 προς 1 που ισχύει για το 2019, η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει το επόμενο έτος σε 18.000 προσλήψεις.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για την καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος».