Υπερψηφίστηκε η σκοπιμότητα ίδρυσης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Ανοίγουμε νέους δρόμους για τη χώρα με την πολιτική μας πρωτοβουλία για τη δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την υπερψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της σκοπιμότητας ίδρυσης του χρηματοπιστωτικού αυτού ιδρύματος την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019.

«Είναι το πρώτο τέτοιο εγχείρημα στη χώρα και αποτελεί ξεκάθαρα δική μας πολιτική πρωτοβουλία. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, είμαστε ωστόσο βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε έναν ακόμα δύσκολο στόχο για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία της Πελοποννήσου» συνέχισε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «κατά τη διαδικασία αυτή έχουμε να επιλύσουμε πρωτόγνωρα ζητήματα, δεδομένου ότι δεν έχει επιχειρηθεί ανάλογο εγχείρημα στο παρελθόν».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ακόμα ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε να δημιουργήσει το υπόβαθρο των Περιφερειακών Τραπεζών στη χώρα με βάση το πρότυπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως προέκυψε μετά τη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη. «Η Κυβέρνηση υιοθέτησε τις δικές μας απόψεις για την ίδρυση τραπεζών με περιφερειακό χαρακτήρα».

Ο κ. Τατούλης τόνισε ακόμη ότι με την Περιφερειακή Τράπεζα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα των συστημικών τραπεζών και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, καθώς το εγχείρημα αυτό δεν θα έχει καμία σχέση ούτε με τις συστημικές, ούτε με τις συνεταιριστικές τράπεζες.

«Όλες οι ενέργειες που θα γίνουν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ακολουθούν τις υποδείξεις του νόμου και του εποπτικού φορέα, της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είναι αρμόδια να δώσει την τραπεζική άδεια» σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και διευκρίνισε ότι κάθε κρίσιμο βήμα για την ίδρυση της τράπεζας θα εγκρίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί υλοποιούμε με απόλυτη συνέπεια προς τους πολίτες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και το σχέδιό μας που συμφωνήσαμε μαζί τους» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η στήριξη της πολιτικής αυτής πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου από τον επιχειρηματικό κόσμο της Πελοποννήσου, όπως εκφράστηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και τον περιφερειακό εκπρόσωπο των επιμελητηρίων της Πελοποννήσου κ. Γιάννη Τρουπή, και τους εκπροσώπους της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τον Πρόεδρο κ. Βασίλειο Παγώνη, τον Αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Μαντά και τον Γραμματέα κ. Κωνσταντίνο Βερδελή.

Συγκεκριμένα ο κ. Τρουπής δήλωσε ότι «Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκφράζοντας τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις του δύσκολου εγχειρήματος της ίδρυσης Περιφερειακού Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος στην Πελοπόννησο. Ο επιμελητηριακός κόσμος στηρίζει ενεργά προσπάθειες που δίνουν προοπτική στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της επιχειρηματικής κοινότητας και δύναται να δημιουργήσουν συνθήκες ομαλής ανάκαμψης της οικονομίας».

Από την πλευρά των Εμπορικών Συλλόγων οι κ.κ. Παγώνης, Μαντάς και Βερδελής τόνισαν ότι «η ανάγκη χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έξω από τις συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες είναι επιτακτική. Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της πρωτοβουλίας και θέλουμε την ενεργό συμμετοχή μας σε αυτή την προσπάθεια. Από την κεντρική κυβέρνηση μόνο ευχολόγια έχουμε ακούσει. Μόνο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου βλέπουμε συγκεκριμένες πράξεις. Σας διαβεβαιώνουμε ότι παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό το δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ίδρυση της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, καθώς είναι αναγκαία και ζητούμενη από την αγορά».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού χαρακτήρισε τα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλόγους ατμομηχανή της οικονομίας της Πελοποννήσου, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους προέδρους τους για τη δημόσια και έμπρακτη στήριξη αυτής της προσπάθειας.