Χαμηλότερες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Είναι πλέον φανερό και μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν το βλέπουν. Η χώρα προχωρά βάσει ενός σχεδίου, που τέθηκε στην κρίση των πολιτών τον Σεπτέμβριο του 2015 και άρχισε να εφαρμόζεται αμέσως μετά τις εκλογές. Ένα σχέδιο που παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις, οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη. Την έβγαλε από τα προγράμματα προσαρμογής και στήριξε το κοινωνικό κράτος. Επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στις εργασιακές σχέσεις, μείωσε την ανεργία, απέτρεψε την περικοπή των συντάξεων, κατέβαλε τα επιδικασθέντα αναδρομικά στους δικαιούχους. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός επιτρέπει τη νομοθέτηση μέτρων ανακούφισης των πολιτών. Ήδη κατατέθηκε ο πρώτος προϋπολογισμός μετά από 10 χρόνια, χωρίς μέτρα λιτότητας, αλλά μόνο με θετικά μέτρα, ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το σχέδιο νόμου για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι χειροπιαστή απόδειξη, ότι περνάμε σε μια νέα φάση. Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι ανακουφίζονται και στηρίζονται, ενώ διαψεύδονται οι Κασσάνδρες, που από το 2016 προπαγάνδιζαν την καταστροφή και μέχρι σήμερα αρνούνται να αποδεχθούν, ότι ο κύκλος των μνημονίων έχει κλείσει.

Με τις συγκεκριμένες διατάξεις από την 1-1-2019 μειώνεται σε ποσοστό 13,33%, έναντι του ποσοστού 20% που ισχύει σήμερα, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης των ασφαλισμένων που προέρχονται από τον πρώην ΟΑΕΕ και πρώην ΕΤΑΑ. Η ΝΔ βιάστηκε να πυροβολήσει τον ασφαλιστικό νόμο, που διατείνεται ότι καταργήσει, όταν γίνει κυβέρνηση. Λησμονούν όμως, ότι από 1-1-2017 με την ίδρυση του ΕΦΚΑ, η πλειονότητα των μη μισθωτών (1,25 εκ. περίπου ) πληρώνουν μικρότερες εισφορές (το 2016 με το παλαιό καθεστώς, μόλις το 27% πλήρωνε μηνιαία εισφορά κάτω των 200€, ενώ το 2018 με το νέο καθεστώς το 88% πληρώνει μηνιαία εισφορά μικρότερη των 200€). Με τον ισχύοντα νόμο λοιπόν, η μηνιαία εισφορά των ελ. επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων κλπ,  για τον κλάδο κύριας ασφάλισης διαμορφωνόταν σταδιακά εντός της 5ετίας από την υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 20% επί των εισοδημάτων τους.

Με τις νέες διατάξεις, η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των παραπάνω, μειώνεται κατά 33,3% (από 20% σε 13,33%). Για παράδειγμα μηχανικός ή δικηγόρος με ετήσιες αποδοχές 12.032 €, θα πλήρωνε μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη 201€ το 2019, ενώ με το νέο νόμο θα πληρώσει 134€, με ετήσιο όφελος 803€ (-33,5%).

Επίσης ορίζεται (με δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής από 1-1-2017), ως νέα βάση υπολογισμού της μηνιαίας εισφοράς των αυτοτελώς απασχολουμένων (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων), για την επικουρική σύνταξη και την εφάπαξ παροχή, η ελάχιστη εισοδηματική βάση. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 € (41 € για επικουρική σύνταξη και 23,5 € για εφάπαξ παροχή, με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό).

Οι ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών του ΟΓΑ, καταβάλλουν από 1-1-2017, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους, ασφαλιστική εισφορά επί του εισοδήματός τους, με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου οικονομικού έτους. Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν, η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται επί του μηνιαίου εισοδήματος. Το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ορίσθηκε αρχικά  σε ποσοστό 7% επί του εισοδήματος, ενώ θα αυξανόταν σταδιακά, ώστε από την 1-1-2022 να ανέρχεται σε ποσοστό 20%. Με τις νέες διατάξεις από 1-1-2019 η ετήσια εισφορά για την κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται κατά 33,3%, και ορίζεται σε ποσοστό 12% επί του εισοδήματος τους, για αγρότες με ετήσιο εισόδημα άνω των 4.922 €. Το ποσοστό αυτό από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 13,33%.

Στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου υπάρχουν κι άλλες ρυθμίσεις με θετικό πρόσημο, όπως η διαγραφή οφειλών ασφαλισμένων με διπλή ασφάλιση, η δυνατότητα των εργαζομένων που έχουν θιγεί από παράνομες  συμπεριφορές των εργοδοτών τους, να παρίστανται στις  δίκες ως πολιτικώς ενάγοντες. Η επιπλέον ενίσχυση, θεσμικά και οργανωτικά, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Η σύσταση 341 θέσεων μόνιμου προσωπικού σε 69 ιδρύματα προστασίας παιδιών.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις λαμβάνουν υπόψη, αφ΄ ενός την  εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος και αφ’ έτερου την ανακούφιση των ασφαλισμένων. Παράλληλα γίνεται φανερό, ποιούς η παρούσα κυβέρνηση θέλει να στηρίξει. Η νομοθέτηση θετικών μέτρων επιβάλει στους μαζικούς φορείς των ασφαλισμένων, την υποχρέωση να τα στηρίζουν και να τα διευρύνουν. Χωρίς στείρες αντιπολιτευτικές λογικές του “όλα ή τίποτα”, αλλά με γνώμονα τη “βήμα-βήμα” βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.-

 

Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα

Δικηγόρος  – Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α