Χαρίτσης: “Τα αρχαία ευρήματα της πλατείας Υπαπαντής να αναδειχθούν και να αποδοθούν στους πολίτες της Καλαμάτας”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μετά την ανησυχία που προκάλεσαν στους πολίτες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας οι δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη περί μη ανάδειξης αλλά «κατάχωσης» των αρχαίων ευρημάτων της πλατείας Υπαπαντής. Οι δηλώσεις της κας Υπουργού προξένησαν κύμα διαμαρτυρίας από φορείς και προσωπικότητες της πόλης ενώ χιλιάδες πολίτες της Καλαμάτας υπέγραψαν ψήφισμα ενάντια στην κατάχωση των αρχαίων ευρημάτων, αιτούμενοι την προστασία και την ανάδειξή τους.

Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, τονίζουν την ανάγκη ανάδειξης των αρχαίων ευρημάτων, και καταλήγοντας ερωτά την Υπουργό:

1. Θα κινήσει τις διαδικασίες συστηματικής ανασκαφής ώστε να αποκαλυφθούν τα αρχαία και να προχωρήσει η διαδικασία ανάπλασης με επικαιροποίηση της μελέτης, βασισμένη στα ευρήματα;

2. Θα χρηματοδοτήσει επαρκώς την ανασκαφή με δεδομένο ότι απαιτούνται συγκριτικά μικρά ποσά για την πραγματοποίηση της;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Να αποκαλυφθούν και να αναδειχθούν τα αρχαία ευρήματα της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

Αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία της Καλαμάτας εξ αιτίας του διαγωνισμού προκήρυξης αναδόχου για το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη τα υπό κατάχωση εδώ και 60 χρόνια, αρχαία ευρήματα. Όπως είναι γνωστό κατόπιν ανασκαφών, έχουν αποκαλυφθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα αρχαιότητες που ενδεχομένως ταυτίζουν την περιοχή με την αρχαία πόλη των Φαρών. Για την αξία των ευρημάτων αυτών συνεπικουρούν αρχαιολόγοι και μεταξύ αυτών ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης, με δημοσιεύσεις στον αθηναϊκό και τοπικό τύπο αλλά και πρόσφατες δηλώσεις του για την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των ευρημάτων. Στην τελευταία της επίσκεψη όμως στην Καλαμάτα η Υπουργός Πολιτισμού όταν της ετέθη το ερώτημα περί ανάδειξης των ευρημάτων απάντησε αρνητικά και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η «κατάχωση», ως τρόπος προστασίας, εξυπηρετεί και προστατεύει καλύτερα τα αρχαία.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κα Υπουργός

1. Θα κινήσει τις διαδικασίες συστηματικής ανασκαφής ώστε να αποκαλυφθούν τα αρχαία και να προχωρήσει η διαδικασία ανάπλασης με επικαιροποίηση της μελέτης, βασισμένη στα ευρήματα;

2. Θα χρηματοδοτήσει επαρκώς την ανασκαφή με δεδομένο ότι απαιτούνται συγκριτικά μικρά ποσά για την πραγματοποίηση της;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)