Έγγραφο φωτιά: Η Τουρκία διεκδικεί μέχρι και την Κρήτη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επιστολή που κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ, με την οποία διεκδικεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Στην επιστολή αυτή, η Άγκυρα ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας και δεν αποκλείει να διεκδικήσει ακόμα και την Κρήτη.

Η επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ – Φιλελεύθερος

Η αποκάλυψη του εγγράφου αυτού γίνεται σήμερα, που πρόκειται να συναντηθούν στην Αθήνα ο Γ.Γ. του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ. Στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο ανδρών θα βρεθεί το Κυπριακό και η νέα ΜΟΕ, ζητήματα στα οποία η Άγκυρα έχει επιδείξει σκληρή και άτεγκτη στάση.

Την επιστολή υπογράφει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Feridun H. Sinirioglu και έχει ημερομηνία 18 Μαρτίου. Με αυτήν, η Τουρκία απαντά ουσιαστικά στη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με επιστολή προς τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Φεβρουαρίου, που ήγειρε το θέμα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της με την αποστολή για έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Barbaros» στα οικόπεδα 1, 8, 9 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο χάρτης αποτυπώνει τον 28ο Μεσημβρινό. Από εκεί και πέρα η Τουρκία συζητά το όριο της υφαλοκρηπίδας και μέχρι εκεί θεωρεί ότι όλη η ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι δική της.

Σε αυτήν η Άγκυρα υποστηρίζει ότι διαθέτει τη μακρύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι έχει ipso facto και ab initio νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου που εκτείνονται δυτικά του Μεσημβρινού 32ο 16΄ 18΄΄, που συμπίπτει με το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων των 12 ναυτικών μιλίων.

Δηλώνει επίσης ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή, «βάσει του διεθνούς δικαίου», ακολουθούν «τη μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και αιγυπτιακής ακτογραμμής, μέχρι του σημείου που θα οριοθετηθεί δυτικά του Μεσημβρινού 28ο 00΄00΄΄βάσει του αποτελέσματος των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικρατούσες παραμέτρους και ειδικές συνθήκες».

Ο χάρτης που κατατέθηκε από την κυπριακή Δημοκρατία στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας τις παράνομες έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υποστηρίζει ακόμα ότι ο Μεσημβρινός (28ο 00’ 00”) που τέμνει τη Ρόδο δεν αποτελεί το εξωτερικό όριο των διεκδικήσεών της επί της υφαλοκρηπίδας, αλλά από εκείνο το σημείο και δυτικά θα αρχίσει η διαδικασία για οριοθέτηση με τις γειτονικές χώρες, βάσει των οριοθετήσεων στο Αιγαίο. Στην ουσία διεκδικεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα, διαχωρίζει τη διαδικασία οριοθέτησης με την Ελλάδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιμένει στη θεωρία ότι τα νησιά, ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου και της Ρόδου (και όχι μόνο του Καστελόριζου), δε δικαιούνται υφαλοκρηπίδας πέραν των χωρικών υδάτων τους (6 η 12 ν.μ) και ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα διαμοιράζεται μεταξύ των χωρών με τις έναντι ηπειρωτικές ακτές, δηλαδή την ίδια την Τουρκία και την Αίγυπτο.Τέλος, την τουρκική επιστολή αμφισβητείται ξανά η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρεται ότι «καμιά Αρχή, είτε νομικά είτε πρακτικά είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους και συνολικά την Κύπρο», παραπέμποντας στην παράνομη «Συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» που υπέγραψε η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2011.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη σήμερα, όπως ήταν και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως τη διασφάλιση μιας δίκαιης, έντιμης και ειρηνικής επίλυσης σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, περιλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις (σ.σ. εξαιρεί δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία), σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στόχο την περαιτέρω συμβολή στη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου…», καταλήγει η επιστολή.

Star.gr