Αδελφοποίηση Καλαμάτας – Lowell Μασαχουσέτης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την αδελφοποίηση της πόλης Lowell της Μασαχουσέτης με την Καλαμάτα, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το θέμα συζητήθηκε κατόπιν σχετικής πρότασης του Δημάρχου, William J. Samaras, στη βάση ότι στην πόλη Lowell υπάρχει έντονη παρουσία της δραστήριας Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και του γεγονότος ότι οι δύο πόλεις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά αποφασίστηκε η διαδικασία της αδελφοποίησης.

Οι δύο πόλεις θα καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των επιστημών, του τουρισμού και του εμπορίου.

Πηγή: https://www.kalamata.gr/

Λίγα στοιχεία για το Lowell

Σύμφωνα με την Wikipedia, το Λόουελλ (Lowell) είναι πόλη της Μασσαχουσέττης, με μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές παροικίες στην περιοχή της Νέας Αγγλίας. Η ευρύτερη περιοχή του Λόουελλ συμπεριλαμβάνει τις κωμοπόλεις Ντρέϊκατ (Dracut), Τιούκσμπερυ (Tewksbury), Τίνγκσμπορο (Tyngsboro), Τσέλμσφορντ (Chelmsford) και Μπιλλερίκα (Billerica). Στην ευρύτερη αυτή περιοχή υπολογίζεται ότι κατοικούν περισσότεροι από 30.000 Έλληνες ομογενείς (συμπεριλαμβανόμενων Έλληνο-Αμερικανών πρώτης και δεύτερης γενιάς), με τέσσερις Ελληνικές ενορίες και τις αντίστοιχες εκκλησίες: της Αγίας Τριάδας (1908), της Μεταμόρφωσης (1924), του Αγίου Γεωργίου (1928) και της Κοίμησης της Θεοτόκου (1964).

Στην πόλη του Λόουελλ επίσης βρίσκεται και το μόνο ημερήσιο, εξατάξιο, Ελληνικό σχολείο της Νέας Αγγλίας, η Ελληνο-Αμερικανική Ακαδημία (Hellenic American Academy), που ιδρύθηκε το 1906.

Lowell skyline.jpg

Το Λόουελλ είναι γενέτειρα του γνωστού συγγραφέα Τζακ Κέρουακ, καθώς και του γνωστού Ελληνο-Αμερικανού πολιτικού και υποψήφιου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1992Πωλ Τσόνγκα (1941). Είναι επίσης γενέτειρα της γνωστής Αμερικανίδας ηθοποιού Μπέτι Ντέιβις καθώς και των γνωστών Ελληνο-Αμερικανών ηθοποιών Μάικλ Τσίκλις και Ολυμπίας Δουκάκη.

https://el.wikipedia.org/wiki/Λόουελ_(Μασαχουσέτη)