Αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ: Ολοκληρώνονται οι κοινές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά – «Το διαψεύδουμε» λέει η Τουρκία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ολοκληρώνονται σήμερα αργά το βράδυ οι κοινές αεροναυτικές ασκήσεις νοτίως της Κρήτης, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ που πλέει στη Μεσόγειο.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο εξήλθε της διώρυγας του Σουέζ και κατά τη διάρκεια του πλου του, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε αεροναυτική συνεργασία του Αϊζενχάουερ και των αεροσκαφών του με δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από την 115 και 116 πτέρυγα μάχης και πραγματοποίησαν συνεργασία με αεροσκάφη F-18 που απονηώθηκαν από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ. Το σενάριο της κοινής άσκησης περιλάμβανε συνεργασίες που αφορούν στην αντιμετώπιση απειλής και προστασία της ναυτικής δύναμης. Σήμερα οι κοινές ελληνοαμερικανικές ασκήσεις συνεχίζονται με τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας και άλλων πλοίων επιφανείας που βρίσκονται στην περιοχή.

Η στρατιωτική συνεργασία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η συνεργασία μέχρι αύριο τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας το Αϊζενχάουερ θα κινηθεί δυτικά, προς το Γιβραλτάρ, με κατεύθυνση τον Ατλαντικό.

Τουρκία: Σε δικές μας ασκήσεις θα μετάσχει το Αϊζενχάουερ

Το γεγονός μάλλον απομακρύνει το ενδεχόμενο να μετάσχει το Αϊζενχάουερ σε άσκηση με το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό, όπως διατείνεται η Άγκυρα, που για ακόμη μία φορά επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ θα πραγματοποιήσει άσκηση «με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και όχι με την Ελλάδα».

Πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο αναφέρουν ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο συνοδευόμενο με τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχει στην εκπαιδευτική άσκηση Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

«Οι ισχυρισμοί ότι Ελλάδα και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο είναι εξωπραγματικοί», αναφέρει το Anadolu.

Από κοντά και το δίκτυο A Haber μας «πληροφορεί» πως διαψεύδονται οι πληροφορίες για κοινή άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ.