Αλειφέρη: «Οι τρεις λόγοι που αποφάσισα να διεκδικήσω τον Δήμο Καλαμάτας»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο REX της Καλαμάτας η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη στην οποία παρουσίασε τους λόγους για την απόφαση της να διεκδικήσει τον Δήμο Καλαμάτας .

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ  ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΑΛΕΙΦΕΡΗ

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο σημερινό κάλεσμα

Η προ ημερών γραπτή ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου  ως επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού στις επερχόμενες  Δημοτικές εκλογές, ήταν αποτέλεσμα μιας τυπικής διαδικασίας και τίποτα περισσότερο. Ο λόγος της σημερινής μας συνάντησης είναι να απαντήσω στην κύρια και εύλογη ερώτηση τη δική σας και των συμπολιτών μας «γιατί αποφάσισα να διεκδικήσω τον Δήμο Καλαμάτας».

Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι ο κάθε ασχολούμενος με τα κοινά θα πρέπει να μιλάει και να εκφράζεται άμεσα με τους πολίτες και ιδιαίτερα με εσάς, που είστε οι φορείς ενημέρωσης, γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ μπροστά σας,  για να προσδιορίσω το πλαίσιο της υποψηφιότητάς μου ζωντανά.

Σήμερα θα τα πούμε  εκτενέστερα.  Με το αποψινό μου κάλεσμα φιλοδοξώ, μαζί με τους συνεργάτες μου, να θέσουμε τις βάσεις και να θεμελιώσουμε μια ειλικρινή και σαφή διαπροσωπική σχέση μαζί σας.

Θα σας μιλήσω με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας, όπως άλλωστε έκανα πάντα. Θα απευθυνθώ μέσα από εσάς σε όλους τους συμπολίτες του Δήμου μας, σε όλους όσοι οραματίζονται το άριστο για τον τόπο μας.

Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα στα οποία και θα απαντήσω.

Διότι κυρίαρχο για μένα και για τους συμπολίτες μας και σ’ αυτή τη διαδικασία, είναι η σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω χρόνια τώρα.

Αγωνίστηκα και αγωνίζομαι σε πολλά γήπεδα, αλλά μόνο σε ένα πρωτάθλημα. Της Αυτοδιοίκησης.

Υπηρετώ την Αυτοδιοίκηση ενεργά και έχω διακριθεί στις υψηλότερες βαθμίδες της. Είμαι υπερήφανη που είμαι αυτοδιοικητικό στέλεχος.

Είμαι υπερήφανη να δηλώνω και ν’ αποδεικνύω  ότι Ζω για την Αυτοδιοίκηση και όχι από την Αυτοδιοίκηση.

Έχω αποδείξει από όλες τις θέσεις ευθύνης που κατέκτησα και υπηρέτησα,  τις ικανότητές μου στη διαχείριση κρίσιμων – πολυσύνθετων καταστάσεων, στην παραγωγή έργων, στην  δημιουργία καινοτόμων δράσεων, στην δύσκολη καθημερινότητα των συμπολιτών μας, στο περιβάλλον, στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Διαχρονικά έχω αποδείξει το ενδιαφέρον μου ως Δήμαρχος και ως Αντιπεριφερειάρχης, λειτουργώντας πάντοτε χωρίς καμία σκοπιμότητα, με συνέπεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

Η απόφαση μου να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου της Καλαμάτας, δεν είναι ούτε ευκαιριακή, ούτε από προσωπική πολιτική φιλοδοξία, ούτε γιατί θεωρώ ότι μετά τον πετυχημένο Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα δεν υπάρχουν αξιόλογα και ικανά στελέχη να συνεχίσουν το έργο τους στο Δήμο.

Αποφάσισα να διεκδικήσω την υποψηφιότητα ως Δήμαρχος για τρεις κυρίως  λόγους:

Πρώτος λόγος. Είναι πολύ απλός και ξεκάθαρος: Εδώ ζω, εδώ δραστηριοποιούμαι, εδώ θέλω να προσφέρω. Αισθάνομαι καθήκον και υποχρέωση να εισφέρω όλη τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτω στον Δήμο με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Εδώ θεωρώ ότι θα είμαι  χρήσιμη.

Πίστευα και πιστεύω ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των πολιτών. Εξίσου όμως καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν στην Αυτοδιοίκηση τα πρόσωπα, για το παρόν και το μέλλον των δημοτών ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Το έχω ζήσει και στον Δήμο Μελιγαλά ως δήμαρχος και στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου ως Αντιπεριφερειάρχης.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας φερέγγυος νοικοκυρεμένος Δήμος, με υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας στην λειτουργία του.

Παρ’ όλα αυτά και επειδή τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ υπάρχουν και στην Καλαμάτα και στα χωριά πάρα πολλές ανάγκες αλλά και δυνατότητες εκμετάλλευσής των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η κάθε περιοχή του Δήμου.

Και μέριμνά μας θα είναι η ικανοποίηση και των αναγκών  και προτεραιοτήτων της κάθε γειτονιάς και κάθε γωνιάς του Δήμου. 

Δεύτερος λόγος. Με το νέο νόμο της απλής αναλογικής που θα ισχύσει από τις επερχόμενες εκλογές, ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα  κλυδωνισθεί  θα δοκιμαστεί από νέες αναταράξεις,.

Πολιτικά, είναι η περίοδος, κατά την οποία η Αυτοδιοίκηση αποκτά νέα χαρακτηριστικά και είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οφείλουμε να υπηρετήσουμε το νέο πλαίσιο μέχρι να βρει η Αυτοδιοίκηση ένα σίγουρο βηματισμό μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις, στείρα αντιπολίτευση, μιζέρια, πρακτικές διχασμού και προσωπικές στρατηγικές οποιουδήποτε. Θα πρέπει να επιτύχουμε ένα διοικητικό και αυτοδιοικητικό μοντέλο αφ’ ενός μεν δημοκρατικής λειτουργίας, με συνέργειες, συνεργασίες, συγκλίσεις προγραμμάτων και αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, το οποίο όμως  θα είναι άμεσο και αποτελεσματικό έτσι ώστε να οδηγήσει την κοινωνία μπροστά. 

Και αυτή την απαίτηση των καιρών είμαι βέβαιη πως μπορώ να την επιτύχω.

Τρίτος  και φυσικά ο κυριότερος λόγος.  Το όραμα μου για το Δήμο Καλαμάτας δεν είναι ούτε ουτοπικό, ούτε άπιαστο. Είναι το όραμα κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Είναι το ώριμο αίτημα της κοινωνίας μας, που για εμένα και τους συνεργάτες μου, είναι διαταγή, είναι Δέσμευση.

Πολύ απλά να γίνει η Καλαμάτα μας, η Πρώτη Πόλη, η Πρωτεύουσα πόλη της Πελοποννήσου, με αιχμή του δόρατος το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι. Θέλουμε να αναδείξουμε την Καλαμάτα όχι μόνο ως προορισμό αλλά και ως πύλη και  αφετηρία (τουριστική, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, οικονομικής ανάπτυξης)  για όλη την Πελοπόννησο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πολιτισμός, ο πρωτογενής τομέας η καθημερινότητα,  η κοινωνική πολιτική, η συνέχιση των έργων υποδομής στην πόλη, στο κέντρο, στις γειτονιές της Καλαμάτας αλλά και στις δημοτικές ενότητες, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Αντιθέτως θα αποτελούν  προτεραιότητά μας.

Με όλα αυτά τονίζω για μια ακόμη φορά ότι, η εξωστρέφεια του Δήμου μας θα είναι το πρώτο μας μέλημα ώστε να καταστεί η Καλαμάτα πόλη – Πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, γιατί το αξίζει.

Για να γίνουν τα έργα πράξη, χρειάζεται χρόνος. Για να γίνει κτήμα του κάθε δημότη το μήνυμα μας, το όραμά μας για το αύριο του Δήμου μας, απαιτείται χρόνος.

Γι’ αυτό και ξεκινάμε από σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που «το νωρίς  μπορεί να είναι αργά». Όσοι έχουν το ίδιο όραμα, τον ίδιο στόχο μ’ εμάς είναι καλοδεχούμενοι στην παράταξη μας. Στη δική μας παράταξη δεν θα υπάρχουν ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά διακρίσεις. Όλοι είμαστε ίσοι.

Στόχος να προχωρήσουμε όλοι μαζί, Δήμος και πολίτες.

Ο Δήμος με τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους αιρετούς δημοτικούς συμβούλους στην υπηρεσία των αναγκών των πολιτών.

Να γίνει ο Δήμος Καλαμάτας Πρωτεύουσα Δύναμη της Πελοποννήσου, όπως ταιριάζει στους συμπολίτες μας και στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας.

Η ιδρυτική διακήρυξη αρχών και θέσεων θα παρουσιαστεί σε επόμενη εκδήλωση μαζί με τους συνεργάτες που θα στελεχώσουν τη Δημοτική μας Παράταξη,  εκεί  θα ανακοινωθεί το όνομα του Συνδυασμού και στη συνέχεια το Πρόγραμμα.

Όλη αυτή η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε  θα είναι πρότυπο επικοινωνίας με στόχο να γίνει κτήμα και στον κάθε  πολίτη το περιεχόμενο της δικής μας Αυτοδιοικητικής  Πρότασης.

Το Πρόγραμμά μας δεν θα είναι μια εξαγγελία  πλειοδοσία έργων  και δράσεων που απλώς θα αποτυπώνονται στο χαρτί. Θα είναι ασφαλώς η συνέχεια των σημαντικών που είναι ήδη προγραμματισμένα και σε εξέλιξη, αλλά θα περιλαμβάνονται και νέες ιδέες, ολοκληρωμένη στρατηγική  μελετημένη και με στόχευση ώστε να προσδώσει διαφορετικά δεδομένα στο μέλλον των συμπολιτών μας, ιδέες που θα τις προτείνουμε   σε όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους και φυσικά για έγκριση  στους δημότες.

Όμως η συνάντηση μας δε θέλουμε να είναι μονόλογος αλλά διάλογος. Άλλωστε η καλοπροαίρετη κριτική όλων υμών, των εκπροσώπων των ΜΜΕ, είναι γόνιμο λίπασμα για κάθε Αρχή, προεκλογικά και μετεκλογικά.