Ανακοίνωση Ένωσης Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας για τα προβλήματα καθαριότητας και υγιεινής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με πρωτοβουλία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/2 και ώρα 19:00 στο Εργατικό Κέντρο ανοιχτή σύσκεψη με γονείς και εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης μας με θέμα την καθαριότητα στα σχολεία.

Οι παρευρίσκοντες αφού τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα στα προβλήματα καθαριότητας που αντιμετωπίζει η κάθε σχολική μονάδα που αντιπροσώπευαν κατέληξαν στις κάτωθι κοινές διαπιστώσεις:

  1. Η πλειοψηφία των σχολείων με ελάχιστες εξαιρέσεις αυτές των νεόδμητων σχολικών μονάδων αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στις τουαλέτες που χρησιμοποιούν οι μαθητές. Η παλαιότητα των εγκαταστάσεων (σωληνώσεις, υδραυλικά συστήματα, αποχέτευση, κλπ) και η ελλιπής συντήρησή τους ευθύνεται για το έντονο πρόβλημα δυσοσμίας που παρατηρείται στους χώρους αυτούς.
  2. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων αγωνίζονται καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια, ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να διαβιούν σε ένα υγιεινά καθαρό σχολικό περιβάλλον. Ο μικρός όμως αριθμός του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα των σχολείων, και αυτός με 8μηνες συμβάσεις ή συμβάσεις έργου δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών κάθε σχολικής μονάδας. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα για την υγιεινή και καθαριότητα των σχολείων αποτελεί το γεγονός πως οι καθαρίστριες με συμβάσεις μίσθωσης έργου αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά τη λήξη των μαθημάτων, τη στιγμή που οι ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα είναι μεγάλες και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ιδιαίτερα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Επομένως τις πρωινές ώρες στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχει καθαρίστρια και οι τουαλέτες ήδη μετά το πρώτο διάλειμμα παρουσιάζουν ένα ανθυγιεινό αποκρουστικό θέαμα και πολλές φορές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης αρκετοί σύλλογοι, αναγκάζονται με ευθύνη τους και με δικά τους έξοδα να απασχολούν επιπλέον ώρες το προσωπικό της καθαριότητας, προσπαθώντας να καλύψουν το πρόβλημα.

Επειδή το ζήτημα της υγιεινής και καθαριότητας των σχολείων είναι εξαιρετικά σημαντικό (ειδικά των περιόδων των εξάρσεων των ιώσεων) και μας αφορά όλους: γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς για το λόγο αυτό ως Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας καλούμε τη διοίκηση του δήμου να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεση λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων.

Επίσης καλούμε την κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργείων να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα , που θα παρέχει τις υπηρεσίες του καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και όχι μόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή τήρηση εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας.

Απαιτούμε αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της χρηματοδότησης προς τις σχολικές επιτροπές προκειμένου να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Τέλος σαν σύλλογοι γονέων δεν ανεχόμαστε αυτήν την κατάσταση. Καλούμε τους συλλόγους γονέων να αντιδράσουν σε αυτήν την κατάσταση, συντονισμένα. Για τον σκοπό αυτό τους καλούμε να παραβρεθούν στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27.02.2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου δημοτικού σχολείου (οδός Καλλιπατείρας & Παλαιολόγου), στις 18:30 μ.μ.

υπογράφοντες:

  1. Ένωση Γονέων Δήμου Καλαμάτας
  2. Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  3. Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  4. Σύλλογος Γονέων 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  5. Σύλλογος Γονέων 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  6. Σύλλογος Γονέων 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  7. Σύλλογος Γονέων 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  8. Σύλλογος Γονέων 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  9. Σύλλογος Γονέων 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  10. Σύλλογος Γονέων 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  11. Σύλλογος Γονέων 12ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  12. Σύλλογος Γονέων 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  13. Σύλλογος Γονέων 14ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  14. Σύλλογος Γονέων 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  15. Σύλλογος Γονέων 18ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  16. Σύλλογος Γονέων 19ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  17. Σύλλογος Γονέων 22ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  18. Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας.
  19. Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Ασπροχώματος.
  20. Σύλλογος Γονέων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.
  21. Σύλλογος Γονέων 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας.