Ανακοίνωση Ελαιοτριβέων – Ομάδων Παραγωγών – Πυρηνελουργείων Ν. Μεσσηνίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

“Συνάντηση Εργασίας Ελαιοτριβέων – Ομάδων Παραγωγών – Πυρηνελουργείων ενόψει ελαιοκομικής περιόδου 2020 /2021″

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην Καλαμάτα 25-09-2020, συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, προκειμένου να αξιολογήσουμε το μέλλον του ελαιολάδου στον Νομό μας ενόψει της νέας ελαιοκομικής χρονιάς, ιδιαιτέρως μετά από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πυρηνελαιουργεία του Νομού, επιχειρήσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελαιοπαραγωγική αλυσίδα.

Σκοπός μας είναι να καθορίσουμε τις συντονισμένες ενέργειες μας προκειμένου να γίνει απρόσκοπτα η ελαιοσυγκομιδή στον Νομό Μεσσηνίας, σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή για τον τόπο μας.

Στην συνάντηση εργασίας παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του «Παμμεσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων», συνοδευόμενοι από δεκάδες ελαιοτριβείς, ομάδες παραγωγών καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των πυρηνελαιουργείων του Νομού Μεσσηνίας.

Από την ενημέρωση και το διάλογο ανάμεσα στους παρευρισκόμενους προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

• Όλα τα πυρηνελαιουργεία του Νομού διαθέτουν αυστηρούς και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας.

• Δεν υπάρχει καμία επιδημιολογική μελέτη που να πιστοποιεί ότι από την λειτουργία των ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων βλάπτεται η δημόσια υγεία.

• Εφόσον η Περιφερειακή Αρχή δεν αναιρέσει την επιβολή των απαράδεκτων περιοριστικών μέτρων και ιδίως την εξάωρη καθημερινή διακοπή λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων θα υπάρξουν οι εξής συνέπειες:

1. Διακοπή της λειτουργίας των ελαιοτριβείων, λόγω μη δυνατότητας έγκαιρης παράδοσης του ελαιοπυρήνα.

2. Διακοπή της συγκομιδής του ελαιοκάρπου με ανυπολόγιστες βλάβες στην ποιότητα του ελαιολάδου και καταστροφικές συνέπειες στο εισόδημα του Μεσσήνιου αγρότη, σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου:

• Να ανακαλέσει όλα τα περιοριστικά μέτρα και να επιτρέψει στα ελαιοτριβεία και στα πυρηνελαιουργεία να λειτουργήσουν τηρώντας φυσικά όλους τους υπάρχοντες αυστηρούς

περιβαλλοντικούς κανόνες.

• Να μην γίνεται πουθενά λόγος για βλάβη της δημόσιας υγείας από την λειτουργία των ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων χωρίς να προηγηθεί κατάλληλη επιδημιολογική μελέτη. Τυχόν συνέχιση της υποστήριξης του μυθεύματος αυτού συκοφαντεί όλο τον κόσμο της ελαιοπαραγωγής και επηρεάζει την κοινωνική ειρήνη των εργαζομένων σε αυτήν.

Τέλος, αποφασίζουμε προς ενημέρωση όλων για τη κρισιμότητα της κατάστασης, να κοινοποιήσουμε την παρούσα σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, τους κ.κ. Βουλευτές Μεσσηνίας, τους φορείς του κλάδου και στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.