Ανακοίνωση Ι.Μ. Εσφιγμένου για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Θρηνεί η ανθρωπότητα με τα τρομοκρατικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Σρι Λάνκα, ανήμερα του Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών. Εόρταζαν οι άνθρωποι τα πάθη του Χριστού, σύμφωνα με την Δυτική Εκκλησία, αλλά την κορυφαία ημέρα της χαράς, την ημέρα της Αναστάσεως, οι πράξεις ορισμένων φονταμενταλιστών, έμελλε να την μετατρέψουν σε ημέρα πένθους…

Τόσα θύματα μετρά η ανθρωπότητα, τα οποία προστίθενται στον μακρύ κατάλογο όσων θυσιάστηκαν στον βωμό του θρησκευτικού φανατισμού ορισμένων, οι οποίοι μετέτρεψαν την θρησκεία σε πολεμικό άρμα, σκορπώντας τον θάνατο με μεγάλη ευκολία σε όσους δεν συμφωνούν μαζί τους.

Ως Μονή Εσφιγμένου συμπάσχουμε και συμμεριζόμαστε τον πόνο των συγγενών των θυμάτων. Κατανοούμε το πρόβλημα, γιατί βιώνουμε κι εμείς, ως Μονή Εσφιγμένου, τα τραγικά αποτελέσματα του θρησκευτικού φανατισμού. Ενός φανατισμού, ο οποίος μόνο να οπλίζει γνωρίζει τα χέρια φανατικών, τα οποία στρέφονται με ψυχρότητα και μίσος κατά συνανθρώπων σε κάθε ευκαιρία. Ενός φανατισμού, ο οποίος ετοιμάζει οπαδούς και όχι πιστούς, έτοιμους να πεθάνουν ή και να σκορπίσουν τον πόνο και τον θάνατο με κάλυμμα την θρησκεία σε όσους είναι αντίθετοι στην ιδεολογία και τα πιστεύω τους.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματισθέντες.

Καλούμε όλον τον κόσμο να γυρίσει την πλάτη σε κάθε είδους φανατισμό, καθώς ο φανατισμός απομακρύνει από τον συνάνθρωπο και την ειρηνική συμβίωση στον κόσμο. Αν και είμαστε διαφορετικοί λαοί, έχουμε διαφορετικά ήθη, έθιμα, γλώσσα κλπ, έχουμε ένα κοινό γνώρισμα: είμαστε όλοι άνθρωποι!