Ανοίγει το testing.gov.gr: Που και πώς θα γίνουν τα μαζικά rapid test κορονοϊού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα την πρασμένη Παρασκευή, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε τη δημιουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας testing.gov.gr, προκειμένου οι πολίτες να δηλώνουν την επιθυμία συμμετοχής σε τυχαιοποιημένους ελέγχους με rapid test για τον κορονοϊό.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης, η έγκαιρη πρόβλεψη και η ανίχνευση της ασυμπτωματικής διασποράς, ενώ όταν η πλατφόρμα και τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το συγκεκριμένο σχέδιο, στόχος είναι να πραγματοποιούνται 12.000 τυχαία τεστ για κορονοϊό ανά ημέρα σε όλη την επικράτεια.

Για τη διεξαγωγή των rapid τεστ κορονοϊού έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου (Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔY). Συγκεκριμένα έχουν καθοριστεί 278 Σημεία Εξέτασης σε Κέντρα Υγείας98 Σημεία Εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 Σημεία Εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας testing.gov.gr στην οποία οι πολίες θα μπορούν να δηλώσουν ότι ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε rapid test κορονοϊού, η πρώτη ομάδα αναμένεται να ειδοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, και τα πρώτα ραντεβού αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 28/12/2020.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας για τους ίδιους και την προστασία τους, για τους ευπαθείς αγαπημένους τους αλλά και για το σύνολο της χώρας ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη δυνατότητα αποφυγής ενός τρίτου σκληρού κύματος της πανδημίας στη χώρα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά κάθε πολίτη στην επικράτεια που θα ήθελε να εξεταστεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση δεν εξασφαλίζει άμεσο έλεγχο: η επιλογή είναι προϊόν τυχαιοποίησης. Αν έχετε εκδηλώσει συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας.

Διευκόλυνση των πολιτών και ασφάλεια των δεδομένων

Κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού (lockdown) το SMS με το ραντεβού επιτρέπει τη μετακίνηση. Το SMS με το ραντεβού δικαιολογεί 3ωρη αποχή από την εργασία σας.

Τα δεδομένα των επιλεγμένων πολιτών διαγράφονται άμεσα από τη Βάση Δεδομένων. Αν μέχρι το τέλος της πανδημίας υπάρχουν πολίτες στη βάση δεδομένων που δεν έχουν επιλεγεί, τα στοιχεία τους διαγράφονται οριστικά και αμετάκλητα.

Τα δεδομένα επεξεργάζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, και μόνο τα στατιστικά συμπεράσματα κοινοποιούνται στους ειδικούς εμπειρογνώμονες. Τα στατιστικά συμπεράσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας και καμία άλλη επιστημονική ή μη χρήση.

Δείτε εδώ την παρουσίαση που έκανε για το testing.gov.gr την Παρασκευή στο briefing του Υπουργείου Υγείας ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.