Ανταποδοτική ανακύκλωση στον Δήμο Τριφυλίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Καθυστερημένα επανέρχεται η Τριφυλία στο χώρο της ανακύκλωσης, μετά την πρόταση που υπερψηφίστηκε στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο, με σημείο αναφοράς όμως όχι το Δήμο αλλά εκπαιδευτικούς από το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας που υπέβαλαν την ιδέα για την δημιουργία σημείων ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Παρά την υπόσχεση του Δήμου ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα με τοποθέτηση ειδικών κάδων σε επίκαιρα σημεία της περιοχής, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη επιτυχία της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στηρίζεται στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ανακύκλωσης που επιτυγχάνουν υψηλή συμμετοχή των πολιτών.

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, σύμφωνα με την οποία, όταν ένα σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών βασίζεται μόνο στην εθελοντική συμμετοχή των δημοτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης και στην περιβαλλοντική συνείδηση αυτών, οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης που μπορούν να επιτευχθούν έχουν ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, όσο και εάν επεκταθεί ένα σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών.

Μάλιστα το θετικό της υπόθεσης έιναι οι δημότες – καταναλωτές ανταμείβονται άμεσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, ικανοποιώντας τόσο τις ανάγκες τους όσο και τις ευαισθησίες τους. Παράλληλα, μέσω της παροχής κινήτρων για την επιστροφή των μετά τη χρήση συσκευασιών, οι καταναλωτές κατανοούν πολύ εύκολα και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, ότι οι άδειες συσκευασίες δεν είναι σκουπίδια, αλλά υλικά που έχουν αξία.

Για το λόγο αυτό, οι δημότες δεν απορρίπτουν τις συσκευασίες στα σκουπίδια, αλλά τις προωθούν για ανακύκλωση.

Να δούμε το πρόγραμμα να εφαρμόζεται πριν το νέο έτος επιτέλους…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ