Απονομή των βραβείων στην μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς τιμήθηκε με το βραβείο Δοκιμίου Ελευθέρου Στοχασμού στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα για το 2020, για το βιβλίο του “Τα σύνορα – Αναθεωρητισμός”, σε εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Pharae Palace, στην Καλαμάτα.

Στον παλαίμαχο διπλωμάτη το βραβείο -που συνίσταται σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ- επέδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μέλος της επιτροπής κρίσεων.

Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής είναι οι Γιώργος Ανδρειωμένος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σοφία Καπετανάκη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου ΑΕΙ, η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου ως πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Μηλιώνης.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο βραβευμένος διπλωμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε περιεκτικά στο θέμα του βιβλίου του, αλλά και στην γνωριμία του με τον Π. Φωτέα όταν ο τελευταίος υπηρετούσε ως μετακλητός νομάρχης στην Θράκη.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε με συγκίνηση στους αείμνηστους Π. Φωτέα και καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, επισημαίνοντας την εξαιρετική πνευματική, πολιτιστική και αυτοδιοικητική παρακαταθήκη του πρώτου και το λαμπρό παράδειγμα της συνεχούς αγάπης του δεύτερου προς τον τόπο του και στους ανθρώπους του, ενώ εξήρε τη συνολική συνεισφορά και έργο του βραβευθέντα Αλ. Μαλλιά στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και στο πνευματικό.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Ακολούθησαν οι απονομές των υποτροφιών, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ, σε αριστούχους φοιτητές, τις οποίες έχει θεσπίσει o αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα και χορηγούνται από το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Συγκεκριμένα, οι υποτροφίες επιδόθηκαν, στους Ευγενία Ξενούλη με έτος εισαγωγής 2016 (5.000), Γεωργία Καλογεροπούλου με έτος εισαγωγής 2017 (2.500 ευρώ), Παγώνα Πετρούλια με έτος εισαγωγής 2017 (2.500 ευρώ), Πολυζώη Σταθόπουλο με έτος εισαγωγής 2018 (5.000 ευρώ), Ιωάννα Κουτσαντώνη με έτος εισαγωγής 2019 (5.000 ευρώ) και Νίκο Σταθόπουλο με έτος εισαγωγής 2020 (5.000 ευρώ).

Νωρίτερα, ο γιος του αείμνηστου Π. Φωτέα Σωτήρης αναφέρθηκε στην πολυετή ιστορία του θεσμού, τονίζοντας τους ιδιαίτερους δεσμούς του πατέρα του με τον καπετάν Βασίλη και στη συνέχεια ανέγνωσε το πρακτικό της Επιτροπής Υποτροφιών την οποία αποτελούσαν οι αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Δημήτρης Πολίτης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς, η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Μεσσηνία φιλόλογος Αναστασία Μηλίτση – Νίκα ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και ο Σωτήρης Φωτέας νομικός ως εκπρόσωπος της οικογένειας Φωτέα.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Γορτυνίας Στάθης Κούλης, ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς και ο Κώστας Τσορώνης εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ήταν επίσης η Ελένη Π. Φωτέα και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αννα Καλογεροπούλου και Βασίλης Καπέλιος.