Αρκαδία: Τεράστιες καταστροφές από την ισχυρή χαλαζόπτωση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ισχυρή χαλαζόπτωση και η έντονη βροχόπτωση της Κυριακής 11 Ιουνίου που έπληξε την Αρκαδία, τις απογευματινές ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές και ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες.

Κυρίως επλήγη η περιοχή της ΔΕ Σκιρίτιδας στο Δήμο Τρίπολης και συγκεκριμένα καλλιέργειες στα χωριά Βούρβουρα, Αλεποχώρι, Πηγαδάκια και Βλαχοκερασιά. Πατάτες, μηλιές, κερασιές, αλλά και σπαρτά (σιτάρι, βρώμη) καθώς και καστανιές είναι οι καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και πλέον οι αγρότες μετρούν πληγές και βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αφού περίμεναν την παραγωγή για να βγάλουν τα έξοδά τους και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Μία μέρα μετά την χαλαζόπτωση στην περιοχή των Βουρβούρων αλλά και των άλλων χωριών βρέθηκε ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Πελοποννήσου Ηλίας Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας και οι Αντιδήμαρχοι Τρίπολης Γιώργος Μπένος και Σωτήρης Παπαδημητρίου για να καταγράψουν τις ζημιές και να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς το χαλάζι ήταν σε μέγεθος καρυδιού και μάλιστα θύμιζε χιόνι, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μία μέρα μετά, σε κάποια σημεία, το χαλάζι δεν έχει λιώσει ακόμα, ενώ οι καλλιέργειες έχουν πραγματικά υποστεί ζημιές σε ποσοστό 100%, όπως οι κερασιές. Οι εκτιμήσεις των ζημιών θα ξεκινήσουν από τους γεωπόνους άμεσα, αλλά, όπως ειπώθηκε δεν είναι βέβαιο, πως θα μπορέσουν να αποζημιωθούν όλες οι καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα οι καστανιές, αφού δεν είναι η εποχή παραγωγής. Βέβαια οι αγρότες ζητούν να ληφθεί κάποια πρόνοια και για αυτήν την καλλιέργεια, αφού η ζημιά είναι μεγάλη και το άνθος έχει πέσει όλο κάτω στη γη με αποτέλεσμα, όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής, να μην υπάρχει προϊόν.

Από πλευράς τώρα Δήμου Τρίπολης και Περιφέρειας Πελοποννήσου-ΠΕ Αρκαδίας θα γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται, κυρίως για την αποκατάσταση των ζημιών στους αγροτικούς δρόμους που «κόπηκαν» σε πολλά σημεία τους, λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Επίσης τονίστηκε πως θα πρέπει επιτέλους οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην πετούν σκουπίδια στα ρέματα γιατί για μία ακόμα φορά το ρέμα στο Στενό, μετέφερε σκουπίδια και από τύχη δεν είχαμε πλημμύρες, όπως συνέβη την περσινή χρονιά, την 25η Ιουνίου.

Οι αγρότες πάντως περιμένουν από το Κράτος και από όλους τους αρμόδιους φορείς να ενσκήψουν στο πρόβλημα που προκλήθηκε και να πράξουν τα δέοντα, ενώ ζήτησαν να «παγώσουν» οι πληρωμές σε Τράπεζες, αφού δεν υπάρχει παραγωγή για να υπάρξει εισόδημα.

Πηγή: http://www.drt915.gr