Αυξήθηκε η κατανάλωση πυρηνόξυλου στα θερμοκήπια της Τριφυλίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μέχρι 150% πάνω αυξήθηκε η κατανάλωση πυρηνόξυλου από τους ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων παραγωγής αγροτικών προϊόντων, που το χρησιμοποιούν ως μέσο για να μένει σταθερή η θερμοκρασία εντός των εγκαταστάσεών τους την περίοδο του χειμώνα.

Όπως υποστηρίζουν παραγωγοί κηπευτικών, η έλλειψη αυτή, που οφείλεται εν πολλοίς και στην κάθετη πτώση της ελαιοπαραγωγής την εφετινή χρονιά για τους γνωστούς λόγους (δάκος, γλοιοσπόριο κ.λπ.), είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής του πυρηνόξυλου, που σχεδόν διπλασιάστηκε.

Σημειωτέον ότι όσοι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών επέλεξαν την έσχατη λύση της αγοράς πυρηνόξυλου, από άλλες μακρινές περιοχές, αναγκάστηκαν να επωμιστούν περαιτέρω επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα, το κόστος, σχεδόν να τριπλασιαστεί.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών «Φιλιατρών Γαία», που ιδρύθηκε το 2014, κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος «η κατάσταση είναι τραγική φέτος για τους παραγωγούς. Εμείς ξεκινήσαμε να αγοράζουμε πυρηνόξυλο με 40 ευρώ τον τόνο και μέχρι πριν λίγες ημέρες η τιμή του έφτασε και τα 70 ευρώ τον τόνο, λόγω της μεγάλης έλλειψης στην αγορά. Η έλλειψη αυτή οφείλεται στην κάθετη μείωση της ελαιοπαραγωγής φέτος για τους γνωστούς σε όλους λόγους, αλλά και στο γεγονός, ότι η κατανάλωση πυρηνόξυλου, αυξήθηκε έως και 120% πάνω, από πέρσι, λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».
Καμπανάκι για το κόστος παραγωγής στα θερμοκήπια φέτος έκρουσε εξάλλου, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, κάνοντας λόγο για μεγάλες επιβαρύνσεις που επωμίζονται οι παραγωγοί λόγω της έλλειψης σε πυρηνόξυλο.

«Αν μπορέσει κάποιος παραγωγός από τη Μεσσηνία και βρει πυρηνόξυλο σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, π.χ. την Πρέβεζα, θα κληθεί να επωμιστεί πολύ μεγαλύτερο κόστος. Ειδικότερα, αυτό θα φτάσει στα 130 ευρώ τον τόνο, δηλαδή σε απαγοευτικά επίπεδα», πρόσθεσε επίσης ο κ. Αλεξανδρόπουλος, από τα Φιλιατρά.

Επιμέλεια ΓΙΑΝ.ΜΠ.