Αφύπνιση της πολιτείας και αποζημιώσεις ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την άμεση ενεργοποίηση των αποζημιώσεων και της Πολιτείας για την προστασία των παραγωγών ζήτησαν οι φορείς που συμμετείχαν στην συζήτηση για το Ελαιόλαδο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Φιλιατρών, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση της Ελαιοκαλλιέργειας και την καθοδική πορεία των τιμών του Ελαιολάδου, οι περισσότεροι ομιλητές αποσαφήνισαν ότι η άσχημη ελαιοκομική περίοδος έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς.

ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Ενημέρωση για τα προβλήματα με τους εχθρούς που παραμονεύουν την παραγωγή της ελιάς αποτύπωσε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, με ιδιαίτερη αναφορά στον δάκο και το γλοιοσπόριο, ώστε να ληφθούν κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες συμπεραίνοντας ότι η φετινή χρονιά είναι πιο πρώιμη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι συνθήκες της φετινής χρονιάς, όπως εξήγησε είχαν άμεση συνάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες γεγονός που οδηγεί στο συμπέρσμα ότι υπολογίζονται οι ζημίες που προέρχονται και την κλιματική αλλαγή. Ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση της καλλιέργειας ζήτησε από τους παραγωγούς κατά την διάρκεια της χρονιάς, ενώ αναφορά έκανε και στους σάκους που χρησιμοποιούνται τελευταία σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή για την μείωση του κόστους, με αποτέλεσμα όμως την αυξημένη οξύτητα του ελαιολάδου.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Μεγάλος προβληματισμός πάντως υπάρχει για τις διαφοροποιήσεις στις τιμές του ελαιολάδου στην περιοχή, ακόμη και σε μικρές διαφορές στην οξύτητα του παραγόμενου προϊόντος όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών κ. Αθανασόπουλος ο οποίος σε δηλώσεις του πρόσφατα στην στήλη αποκάλυψε ότι το λάδι αποτελεί κύριο ή βοηθητικό εισόδημα για τις οικογένειες της περιοχής αναδεικνύοντας πέρα από την οικονομική και την κοινωνική διάσταση του φαινομένου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ