Βαρθολομαίος: “Το θέμα του Αυτοκεφάλου είναι εκκλησιαστικόν γεγονός και όχι αξεσουάρ της πολιτικής”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

“Εάν το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εκινείτο επί τη βάσει άλλων, μη εκκλησιαστικών, κριτηρίων, θα ανέμενε την έκβασιν των προεδρικών εκλογών εν Ουκρανία. Το θέμα του Αυτοκεφάλου, όμως, είναι εκκλησιαστικόν γεγονός και όχι αξεσουάρ της πολιτικής”, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, στην ομιλία που πραγματοποίησε στον Πατριαρχικό Ναό, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, την Τρίτη, 11 Ιουνίου, για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ημέρα κατά την οποία εορτάζει τα ονομαστήριά του.

Της ομιλίας του Παναγιωτάτου προηγήθηκε η προσφώνηση του Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου, εκ μέρους της Ιεραρχίας του Θρόνου.

Τις θερμές ευχές του ιδίου προσωπικώς, της Ιεραρχίας και του Ιερού Κλήρου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας και του πιστού λαού της χώρας του εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη,  ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο οποίος και πάλι ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για όλα όσα με αυτοθυσία έπραξε και πράττει χάριν των δικαίων και της ενότητας συνολικά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ειδικότερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια τις θερμές ευχές της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και του Προκαθημένου της, Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου, μετέφερε ο εκπρόσωπός του στην εορτή και Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Αρχιεπίσκοπος Ανθηδόνος Νεκτάριος.

Παρέστησαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Vasyl Bodnar, ως εκπρόσωπος του νέου Προέδρου της Ουκρανίας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής, o Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα Andrii Sybiha, ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Πόλη, κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου και κ.Oleksandr Gaman, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, μαθητές ομογενειακών σχολείων, καθώς και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος δέχθηκε στο Πατριαρχικό Γραφείο, τις ευχές από τους εν τη Πόλει Ιεράρχες του Θρόνου και, ακολούθως, από την Πατριαρχική Αυλή, υπό τον Μ.Πρωτοσύγκελλο Ανδρέα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο και την τιμία Συνοδεία του, όπου είχαν και πάλι την ευκαιρία να εκφράσουν στον Παναγιώτατο τις εγκάρδιες ευχές τους και τα αισθήματα ευγνωμοσύνης για τις ενέργειες του Οικουμενικού Θρόνου υπέρ της Εκκλησίας τους.

Στη συνέχεια δέχθηκε τις υιικές ευχές για πολλά και πολύκαρπα έτη από την πολυμελή Αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτη ημιαυτονόμου Εκκλησίας.

Ο Παναγιώτατος δέχθηκε, επίσης, τις εγκάρδιες ευχές, κατά τη διάρκεια διαδοχικών κατ’ ιδίαν ακροάσεων, του Υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη, εκ προσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, και του βουλευτού Γεωργίου Κουμουτσάκου, εκ προσώπου του Προέδρου της ΝΔ και επί κεφαλής του Τομέα Εξωτερικών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως.