Βιβλική καταστροφή στα Κύθηρα. Το μισό νησί έχει καεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα, ωστόσο καθώς μεσημεριάζει ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και εντείνονται οι άνεμοι, στην Πυροσβεστική είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί.

Σύμφωνα με τις δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο, ουσιαστικά χθες το απόγευμα με την αναζωπύρωση των εστιών από ένα αμιγές τεράστιο πύρινο μέτωπο που εκτεινόταν από τα Βορειοανατολικά προς τα Νοτιοδυτικά του νησιού, στη συνέχεια «έσπασε» σε δύο μέτωπα.
Η έκτασή των περιοχών από τις οποίες πέρασε η πύρινη λαίλαπα, απεικονίζονται στον πρώτο χάρτη μέσα στον κίτρινο κύκλο.

Στη συνέχεια, οι αναζωπυρώσεις έσπασαν την φωτιά στα δύο και δημιούργησαν δυο ξεχωριστά πύρινα μέτωπα που απεικονίζονται στον χάρτη με κόκκινους κύκλους και είναι το ένα, βορειονατολικά στα Δόκανα και προς Μητάτα, δηλαδή το πύρινο μέτωπο που πέρασε από τους Αραιούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν χθες με οργανωμένο τρόπο και απόφαση του Δημάρχου και το άλλο προς Πιτσινιάνικα, Μελισσάρι και Καλοκαιρινές που εκκενώθηκαν χθες με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων.

Σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, ενώ στο συγκεκριμένο μέτωπο η φωτιά έχει κινηθεί ελαφρά ανατολικότερα προς τα Σταθιάνικα δίπλα από τα Πιτσινιάνικα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει η ισχυρότατη δύναμη των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο πέρα από το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού, την πυκνή βλάστηση και τους δεκάδες μικρούς οικισμούς εντός του πύρινου μετώπου είναι οι συνεχείς εναλλαγές εντάσεων αλλά και διευθύνσεων των ανέμων. Ενδεικτικά, ενώ για τη νύχτα η πρόβλεψη της ΕΜΥ είναι ότι θα υπήρχε άπνοια, ξαφνικά στις 3 τα ξημερώματα σημειώθηκε αιφνίδια μεταστροφή των καιρικών συνθηκών με ανέμους εντάσεως 4 μποφόρ και συνεχείς εναλλαγές στις διευθύνσεις των ανέμων.  Νωρίς το πρωί, οι άνεμοι κόπασαν πάλι όπως ήταν φυσιολογικό, όμως πλέον έχουν ενταθεί ξανά. Σε γενικές γραμμές είναι ένα σημείο με εντελώς απρόβλεπτες και αιφνίδιες εναλλαγές στον καιρό που καθιστούν τον χειρότερο παράγοντα στον σχεδιασμό και στην στρατηγική δασοπυρόσβεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  και προχθές που με πρωτοβουλία του δημάρχου εκκενώθηκε ο οικισμός Κυπριωτιάνικα, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό, όμως σύμφωνα με τις έως τώρα ενημέρωση πέρα από αυλές και μάντρες δεν προκάλεσε ζημιές στα ίδια τα σπίτια. Βεβαίως με την πρώτη ευκαιρία που αυτό καταστεί δυνατό και αφού εντοπιστεί πρώτα η φωτιά, στον απολογισμό θα φανεί αν τυχόν υπάρχουν ζημιές και ποιες είναι αυτές.

Από χθες επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του κηρύσσει τον Δήμο Κυθήρων, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ακόμα ισοπεδώνει το νησί.

http://news247.gr