Βρέθηκε ο θυσαυρός των Εβραίων στην Φοινικούντα αξίας 3 δις ευρώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το κυνήγι του μεγαλύτερου χαμένου θησαυρού που έχει αναζητηθεί ποτέ στην Ελλάδα έφτασε στο τέλος του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής τη νύχτα της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2019 ένα πλοίο αγκυροβόλησε ανοικτά της Φοινικούντας, θέλοντας να προφυλαχτεί από τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ή ένταση των ανέμων είχε φτάσει μέχρι και τα 9 μποφόρ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου θέλοντας να αποπλεύσει, μαζεύοντας την άγκυρα έφερε στην επιφάνεια έναν σεντούκι. Μόλις οι ναυτικοί το ανέβασαν στο καράβι, το ακούμπησαν με μεγάλη προσοχή μπροστά τους, κατάλαβαν πως πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό. Έκπληκτοι ανοίγοντας το, είδαν ότι περιείχε λίρες.

Έχοντας τα βλέμματα τους μια προς το σκάφος του Λιμενικού που ήταν δίπλα τους  και μια προς το σεντούκι οι ναυτικοί ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου τις Αρχές.

Αμέσως ενημερώθηκαν το Λιμεναρχείο, Αρχαιολογική υπηρεσία καθώς ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου αφού έχει γνωστό για ένα καΐκι που είχε βυθιστεί στην περιοχή με τον μεγάλο κλεμμένο θυσαυρό του Μέρτεν από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Στο καΐκι, φέρονται ότι υπάρχουν αντικείμενα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας. Πρόκειται κυρίως για σπάνια λατρευτικά αντικείμενα των Εβραίων, κιβώτια με χρυσές λίρες και ό,τι άλλο κατάφερε να «χωρέσει» εκεί ο Μέρτεν

Το πλοίο αναχώρησε και στο σημείο παραμένουν και φυλάσσουν τον χώρο άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Σε λίγες ημέρες έχοντας σύμμαχο τον καλό καιρό θα αρχίσει η ανέλκυση του καϊκιού που είναι βυθισμένο στο σημείο και έχει μέσα τον αμύθητο θησαυρό αξίας 3.000.000.000 ευρώ.

Φωτογραφία από τις έρευνες το 2000

Για τους κατοίκους του Φοινικούντα μία ακόμη ιστορία για θησαυρό στην περιοχή τους δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι γηραιότεροι έχουν να διηγηθούν δεκάδες τέτοιες ιστορίες που έχουν ακούσει για πειρατές που περνώντας από εκεί σταμάτησαν και έκρυψαν «διαμάντια και λίρες» στις γύρω παραλίες. «Για πολλά χρόνια σε μια παραλία εδώ κοντά έλεγαν οι ψαράδες ότι η θάλασσα ξέβραζε χρυσές λίρες».

Ο κ. Ηλίας Τσώνης, επιχειρηματίας της περιοχής, γνωρίζει φυσικά όλες αυτές τις ιστορίες που συνθέτουν μέρος από το πολύχρωμο μωσαϊκό του γραφικού Φοινικούντα. «Από μικροί ακούγαμε για έναν θησαυρό που ένας γερμανός αξιωματούχος έκρυψε κάπου εδώ. Λεγόταν ότι ο Γερμανός αφού έκρυψε τον θησαυρό σκότωσε όσους τον βοήθησαν για να μην υπάρχουν μάρτυρες. Μερικοί μάλιστα έλεγαν ότι τον έκρυψε στην παραλία που βλέπετε απέναντι» είπε δείχνοντας μία από τις παραλίες που φαίνονται από το χωριό.

Συμφωνία με τα όσα είχε αναφέρει ο Κωνσταντίνος Βρεττός σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Espresso», το καΐκι-φάντασμα που βρίσκεται στο βυθό της Μεσσηνίας περιέχει 230.000 λίρες σε σαράντα έξι κιβώτια, δύο σάκους με σπάνια θρησκευτικά, λατρευτικά αντικείμενα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, αλλά και διαμάντια αξίας 3.000.000.000 ευρώ (περίπου 1.000.000.000.000 δραχμές)!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΥΣΑΥΡΟΥ
 Όταν ο επικεφαλής των SS Θεσσαλονίκης βλέπει το γερμανικό μέτωπο να καταρρέει, σκέφτεται να κάνει κάτι για να “σώσει την παρτίδα” για τον εαυτό του. Να.. εξασφαλίσει το μέλλον του. Να κρύψει ό,τι μπορεί, για να επιστρέψει να τα πάρει με το τέλος του πολέμου.

Φορτώνει σε μερικές δεκάδες καμιόνια, λίρες, χρυσάφι, διαμάντια και άλλα (θα δούμε παρακάτω τι). Τα καμιόνια φτάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου ξεφορτώνουν τον θησαυρό σε γερμανικό υποβρύχιο. Αυτό, τα μεταφέρει στη Σάμο. Εκεί, ο Μέρτεν αγοράζει μια μεγάλη τράτα.

Τη φορτώνει και τη μεταφέρει, συνοδεία του υποβρυχίου στα ανοιχτά της Φοινικούντας Μεσσηνίας. Εκεί, την τορπιλίζει και τη βυθίζει, με σκοπό να επιστρέψει και, προσλαμβάνοντας Καλύμνιους σφουγγαράδες, να ανασύρει το θησαυρό. Κατά την ίδια περιγραφή, ο Μέρτεν εκτελεί επιτόπου τους Γερμανούς αξιωματικούς που είναι παρόντες, για να μην έχει μάρτυρες, ενώ προηγουμένως έχει θάψει στην παραλία ένα μικρό μέρος για να προπληρώσει τους σφουγγαράδες.

Τα στοιχεία για το περιεχόμενο του αμπαριού του ναυαγίου- «φάντασμα», συγκλονίζουν. Στο καράβι, φέρονται ότι υπάρχουν αντικείμενα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας. Πρόκειται κυρίως για σπάνια λατρευτικά αντικείμενα των Εβραίων, κιβώτια με χρυσές λίρες και ό,τι άλλο κατάφερε να «χωρέσει» εκεί ο Μέρτεν. Το βυθισμένο καϊκι, φέρεται ότι περιέχει 46 κιβώτια με –περίπου- 230.000 λίρες, δύο σάκους με σπάνια λατρευτικά αντικείμενα, αμύθητης αρχαιολογικής αξίας, αλλά και μια μολυβδωμένη βαλίτσα, γεμάτη με διαμάντια!

Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχει ένα σπάνιο, 750 καρατίων (!), για το οποίο είχε κλείσει συμφωνία για τη δημοπράτησή του από τον οίκο De Beers, μετά την ανάσυρσή του! Το ενδιαφέρον του οίκου αδάμαντος, που εδρεύει στη Ν. Αφρική, είναι δικαιολογημένο. Κι αυτό γιατί το διαμάντι, που ανήκε σε Εβραίο διευθυντή τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, χάθηκε μυστηριωδώς μετά το ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μέρτεν, λέει ο Κώστας Βρεττός, περιγράφει με ακρίβεια το διαμάντι και συμπεριλαμβάνει την «ταυτότητά» του, σε έγγραφα που είχε αφήσει σε μια μυστηριώδη βαλίτσα…

(Η βαλίτσα, επίσης δεν βρέθηκε ποτέ. Η βαλίτσα, λέγεται ότι περιέχει τοπογραφικούς χάρτες και χειρόγραφα του Μαξ Μέρτεν για το ναυάγιο με τον κλεμμένο θησαυρό, αλλά και τεράστιας ιστορικής αξίας, όπως φωτογραφίες του Μέρτεν και επιστολές του Αδόλφου Χίτλερ προς αυτόν, την περίοδο του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου! Πρόκειται για την αλληλογραφία και τις εντολές του Χίτλερ, προς τον διοικητή των SS Αθηνών Κλάμερ και τον ομόβαθμό του, στη Θεσσαλονίκη, Μέρτεν, για τις κινήσεις του Γερμανικού στρατού στη χώρα. Για τα ιστορικά αυτά στοιχεία, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους Γερμανικοί φορείς, για μουσειακούς σκοπούς.)

Το 2000 έγινε μια έρευνα- μαμούθ για τα ελληνικά δεδομένα. Ο Κ. Βρεττός υπέδειξε το σημείο που “ο Μέρτεν μου είπε ότι βούλιαξε το καράβι” και εκεί έγιναν έρευνες. Το περίεργο είναι ότι στο σημείο που υποδεικνύεται όντως ανακαλύπτεται ναυάγιο, το οποίο όμως είναι της αρχαϊκής εποχής.