ΓΔΑΕΕ: Έπεσαν οι υπογραφές για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υπογράφηκε το μεσημέρι στα γραφεία της  Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) η διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ για τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ, Θοδωρής Λάγιος και ο επικεφαλής της SIBAT, της αντίστοιχης Διεύθυνσης του Ισραήλ, Γικάρ Κουλάς. Η σύμβαση θα υλοποιηθεί από την ισραηλινή εταιρία Elbit Systems με χρονική διάρκεια 22 έτη και συνολικό κόστος περίπου 1,8 δις ευρώ.

Η συμφωνία με τους Ισραηλινούς περιλαμβάνει την απόκτηση νέου τύπου εκπαιδευτικού αεροσκάφους, Μ-346 το οποίο θα αντικαταστήσει το εκπαιδευτικό Τ-2. Με την ενεργοποίηση της σύμβασης οι Έλληνες πιλότοι αλλά και χειριστές άλλων Πολεμικών Αεροποριών θα μπορούν να εκπαιδεύονται στα 10 αεροσκάφη Μ-346 που θα βρίσκονται στην 120 Πτέρυγα η οποία αναβαθμίζεται σε Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης.

Η σύμβαση προβλέπει επίσης την τεχνική υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία καθώς και την εγκατάσταση δύο προσομοιωτών για την εκπαίδευση των χειριστών.

Πηγή: onalert.gr / Κώστας Αλατζάς