Επίσκεψη συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» στο Επιμελητήριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από το γραφείο τύπου του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» ανακοινώνονται τα εξής:

Ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Μανώλης Μάκαρης επισκέφθηκε μαζί με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του, τα γραφείο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και είχε συνομιλία με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και άλλα στελέχη του εφ’ όλης της ύλης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων μέσω ενός τοπικού χωρικού σχεδίου, την θέσπιση κανονισμού λειτουργίας και εκμετάλλευσης του αιγιαλού και της παραλίας αλλά και την ανάγκη πάταξης του παραεμπορίου, που αποτελεί πληγή για το υγιές εμπόριο, και με την επικούρηση της δημοτικής αστυνομίας.

Επιπλέον θίχτηκαν εκ νέου θέματα πρώτης προτεραιότητας όπως η βελτίωση των υποδομών της πόλης, η διαχείριση των σκουπιδιών και της λυματολάσπης, η αναβάθμιση του αεροδρομίου και του λιμανιού, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για την επαναλειτουργία του τρένου και την δημιουργία κέντρου στήριξης της επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το δήμο.

Για την μη ευόδωση της συνεργασίας μεταξύ δήμου και επιμελητηρίου που θα οδηγούσε στην δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου με επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ δυο εκ.ευρώ,ο συνδυασμός μας πιστεύει πως η μη ένταξη οφείλεται στην ολιγωρία της δημοτικής αρχής έναντι άλλων δήμων όπως για παράδειγμα της Μεσσήνης και της Τριφυλίας που με την συνεργασία του επιμελητηρίου έλαβαν την επιχορήγηση.
Αναφορά έγινε επίσης και στο κτίριο Παπαφλέσσα το οποίο και πρέπει να αξιοποιηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ και συνεκμετάλλευση με το δήμο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Μάκαρη για τα Open Malls(Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου) που βασίζονται στη συνεργασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στα όρια των παραδοσιακών εμπορικών πόλεων.

Τα κέντρα αυτά είναι πρωτοποριακός θεσμός και στοχεύει στην ενίσχυση της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας, στην αναβάθμιση της εικόνας των αστικών κέντρων με πολλές παρεμβάσεις, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους και από γειτονικές πόλεις, και εντέλει την διευκόλυνση και την παροχή επιλογών στους καταναλωτές. Τα έσοδα μένουν στην τοπική οικονομία, η πόλη εξωραΐζεται και δημιουργούνται δίκτυα συνεργασίας των τοπικών επιχειρήσεων.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως αναφορικά με τα απορρίμματα, είναι απαραίτητη η συνεργασία του Δήμου και των επιχειρήσεων για την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση ενώ παράλληλα τονίσαμε πως ο συνδυασμός μας έχει εντάξει στο πρόγραμμά του την ανταποδοτική ανακύκλωση δηλαδή την μείωση των δημοτικών τελών μέσω της αύξησης των ανακυκλώσιμων.

Τέλος συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή και στη διάθεση του επιμελητήριου για κάθε βοήθεια και συνεργασία.

Από το γραφείο τύπου
του συνδυασμού
«Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»