Επιτροπή Αγώνα Μάνης: Δεν θα καταστείλουμε την σημαία του Αγώνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Επιτροπή Αγώνα Μάνης για τους Δασικούς Χάρτες ενημερώνει τους συμπατριώτες Μανιάτες ότι ο Αγώνας που διεξάγουμε κατά του συστήματος δήμευσης των Πατρογονικών Περιουσιών μας, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την “τακτοποίηση” του ζητήματος των γαιών στην χώρα μας, συνεχίζεται, είναι δύσκολος αλλά όχι μάταιος.
Σας καλούμε να κλείσετε τ’ αυτιά στη σπερμολογία και στην ηττοπάθεια και να αντλείτε πληροφορίες για τη Μάνη μόνο από την Επιτροπή Αγώνα. Μέχρι στιγμής λοιπόν τα γεγονότα έχουν ως εξής:
1. Η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης, που πρώτη η Μάνη έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αριθμό 677/10.3.2017, προσδιορίστηκε να συζητηθεί την 6η Δεκεμβρίου 2017.

2. Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση τεσσάρων μελών της Επιτροπής με τον υφυπουργό, αρμόδιο για το θέμα των Δασικών Χαρτών, Σωκράτη Φάμελλο, στο περιθώριο πολιτικής ομιλίας που πραγματοποίησε στο ξενοδοχείο Rex της Καλαμάτας.
Η Επιτροπή προσήλθε στη συνάντηση με δύο βασικές θέσεις, οι οποίες διατυπώνονται και στο υπόμνημα που του παραδόθηκε:
α. Όσα κτήματα είναι χαρακτηρισμένα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 ως “ΑΔ” να δοθούν, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά –δασολογικού τύπου τερτίπια στους ιδιοκτήτες τους, με χαρακτηρισμό τέτοιον που να μπορούν για να τα κάνουν ό,τι θέλουν ως ιδιοκτήτες σύμφωνα με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ιδιοκτησία.
β. Για τα υπόλοιπα που θα μείνουν και θα υπάρξουν αντιρρήσεις, να συγκροτηθεί μεικτή Επιτροπή, χωρίς μέλη των τοπικών δασικών υπηρεσιών, με συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όπου εντοπισθούν κτήματα με ανθρώπων μιοκρά ή μεγάλα έργα δηλαδή, ξερολιθιές, αρμάκια, αλώνια, μαντριά, κωλόσπιτα κ.λπ. να χαρακτηρίζονται «γεωργικά» χωρίς καθυστέρηση και γραφειοκρατία.
Ο κ. Φάμελλος οχυρούμενος πίσω από το Σύνταγμα και αποφάσεις του ΣτΕ δεν έκανε δεκτή καμία από τις θέσεις της Επιτροπής, δεν δέχθηκε περαιτέρω διάλογο επί των θέσεών μας, ούτε άκουσε τα επιχειρήματα με βασικότερο ένα: πώς είναι δυνατόν να δικαιώνονται από το κράτος οι αποδεδειγμένα καταπατητές δημόσιας γης και την ίδια στιγμή εμείς που είμαστε κύριοι και κάτοχοι της γης μας επί αιώνες να τιθέμεθα σε διαδικασία δήμευσης των περιουσιών μας μέσω του χαρακτηρισμού “δασική έκταση”;
Με τις θέσεις του κ. Φάμελλου συντάχθηκαν και οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές Μεσσηνίας. Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας που ήταν παρόντες.
Ο λιγοστός χρόνος και η πολιτική πίεση δεν επέτρεψαν ουσιαστική αντιπαράθεση θέσεων, ωστόσο αποσπάσαμε την υπόσχεση ότι θα δεχθεί την Επιτροπή στο υπουργείο μέχρι τις 10 Ιουλίου αναζητώντας από την πλευρά μας δίκαιη λύση για εμάς τη Μάνη και τους Μανιάτες.

Υποσχόμαστε ότι δεν θα καταστείλουμε την σημαία του Αγώνα διότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Πάρα πολλές σελίδες της Ιστορίας της Μάνης είναι γραμμένες με το αίμα των προγόνων μας που έπεσαν για να υπερασπιστούν τα πατρογονικά μας και δεν μπορεί μια κυβέρνηση σε δημοκρατικό περιβάλλον να σβήνει μονοκονδυλιά την Μάνη και τους αγώνες για υπεράσπισή της και επιβίωση των κατοίκων της.
Δεν μπορεί κανένας υπουργός, προβάλλοντας τα συμβόλαια προ του 1946, να διαγράφει το εθιμικό δίκαιο των Μανιατών να θεωρούν και να εφαρμόζουν τον Λόγο αντί συμβολαίων και άλλων χάρτινων διαδικασιών για τις μεταβιβάσεις των κτημάτων τους.
Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να “ξεχνά” ότι επί 29 χρόνια μας απαγόρευε μέσω του νόμου 998/79 να καθαρίσουμε τα κτήματά μας· ένας νόμος που οδήγησε κατηγορούμενους εκατοντάδες Μανιάτες και μ’ ένα πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής -ρετσινιά στην πλάτη…
Ας μην ξεχνά κανένας ότι στις περιουσίες μας εξακολουθούν να υπάρχουν οι φυσικοί μάρτυρες, τα έργα των προγόνων μας που καλλιεργούσαν και την παραμικρή χούφτα χώματος για να ζήσουν. Είναι αυτά που ζητούμε να δει η κεντρική εξουσία για να πεισθεί ότι δεν είναι δάση αλλά χωράφια που εγκαταλείψαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα εξ αιτίας των πολιτικών του κράτους που διαχρονικά είναι ένα και έχει αδιάλειπτο συνέχεια!
Συμπατριώτες, οφείλετε να είσθε με το όπλο “παρά πόδα” διότι είναι φανερό ότι έχει στοχοποιηθεί “το οικόπεδο Μάνη”.
Να είσθε βέβαιοι ότι τίποτα δεν θα χαρίσουμε αλλά ούτε και θα μας χαριστεί!
Ο Αγώνας συνεχίζεται και θα νικήσουμε γιατί είμαστε γηγενείς και όχι καταπατητές!
Όταν κινδυνεύει η Μάνη δεν υπάρχει άμαχος πληθυσμός γιατί είμαστε Μανιάτες!!!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΑΝΗΣ

Μάνη 29/6/1017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ