Ερευνητικό πρόγραμμα ταυτοποίησης για ποικιλία αμπελιών της Τριφυλίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά την αμπελοκαλλιέργεια της Τριφυλίας εξελίσσεται εδώ και 2 χρόνια στην περιοχή με την αρωγή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Στόχος του προγράμματος το οποίο χρηματοδοτείται με ιδίους πόρους είναι η ταυτοποίηση της ποικιλίας «τουρκοπούλα» στους αμπελώνες της περιοχής..
Η ερευνητική ομάδα ουσιαστικά με βάση το γενετικό υλικό από αμπελώνες της Τριφυλίας θα ταυτοποίηση αν πρόκειται για ξεχωριστή ή ίδια ποικιλία στον ροδίτη του αμπέλου τα οποία θα παρουσιαστούν στους φορείς της περιοχής το 2019.

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος εξήγησε τις παραμέτρους το προγράμματος καθώς οι «αμπελώνες στην Τριφυλία εκτέινονται σε 9.000 στρέμματα και μια παραγωγή που ξεπερνά τους 9.000 τόνους ενώ στην τοπική αμπελοκομική ζώνη διαθέτουμε 18 οινοποιεία αδειοδοτημένα, μερικά από τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια και με διακρίσεις στο εξωτερικό”. Πρόσθεσε ότι από τα σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής αποτέλεσε η κατάταξη του ροδίτη ή της τουρκοπούλας ή της αλεπούς, που αποτελούν ιδιομορφίες του ροδίτη, ώστε να γίνει γενετική ταυτοποίηση της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Η αμπελογραφική μελέτη υλοποιείται με την συνεργασία του ΕΛΓΟ σε αμπελώνες της περιοχής με την αρμόδια κ. Πιτσιόλη, ενώ απο πλευράς της ΔΑΟΚ συμμετέχουν οι γεωπόνοι κ. Σαλιγκαριάς, Λύκος.


Περισσότερα στοιχεία έδωσε η Δώρα Πιτσιόλη από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» από το Τμήμα Αμπέλου Αθηνών, η οποία εξήγησε ότι:

«Η διαδικασία ξεκίνησε μετά από αίτημα της ΔΑΟΚ Τριφυλίας για ένταξη της ποικιλίας τουρκοπούλα στην ταξινόμηση καθώς στο αμπέλι εντοπίζεται το πρόβλημα των συνωνύμων, δηλαδή σε πολλές περιοχές χρησιμοποιείται ένα όνομα χωρίς όμως στην πραγματικότητα να είναι αυτή η ποικιλία, προυποθέτει να γίνει μια συγκριτική αμπελογραφική μελέτη της ποικιλίας, με την τουρκοπούλα που διατηρείται στην αμπελογραφική συλλογή της Λυκόβρυσης του Τμήματος Αμπέλου Αθηνών”.

Η έρευνα θα δείξει αν η ποικιλία αποτελεί παραλλαγή του ροδίτη μέσα από συγκεκριμένες επιστημονικές μεθόδους καθώς η αποτύπωση βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο μελέτης και η αμπελουργική καταγραφή, καταλήγοντας μάλιστα ότι η υπηρεσία της αφουγκράζεται τα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας σε ότι αφορά ανάλογα ζητήματα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ