Η διάσπαση των δήμων που θέλει ο Χαρίτσης προκαλεί εμφύλιο στην Τριφυλία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Κύμα» αντιδράσεων με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πολιτικό χάρτη, από την κεντρική πολιτική σκηνή μέχρι το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Αυτοδιοίκηση, έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάσπαση πέντε δήμων πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή», η επίμαχη τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της εβδομάδος στη Βουλή, αφού πρώτα «περάσει» από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Η τροπολογία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπει τη διάσπαση πέντε Δήμων (Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου) από την οποία θα δημιουργηθούν 12 νέοι δήμοι και ο συνολικός τους αριθμός από 325 θα αυξηθεί σε 332.

Το θέμα της διάσπασης των δήμων έχει προκαλέσει αντιπαράθεση, έστω και σιωπηρή, μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση και του προκατόχου του και νυν γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη. Ο κ. Χαρίτσης έκλινε προς το σενάριο οι όποιες διασπάσεις να μετατεθούν για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς η αρμόδια επιτροπή είχε αποφανθεί ότι, εφόσον προηγηθούν, εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Και ενώ το θέμα είχε μπει στον «πάγο», στις αρχές τις περασμένης εβδομάδος ξεκίνησαν από το εσωτερικό του κόμματος οι διαρροές περί κατάθεσης της επίμαχης τροπολογίας, της οποίας φέρεται ως έντονος υποστηρικτής ο κ. Σκουρλέτης. Πάντως, πολλά μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τον προβληματισμό τους, τονίζοντας τον αιφνιδιαστικό αλλά και τον περιορισμένο χαρακτήρα της ρύθμισης, ενώ αρκετοί βουλευτές, κρίνουν ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις εκλογικές τους περιφέρειες, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει διαμαρτυρίες πολιτών που επιθυμούν τη διάσπαση και των «δικών» τους δήμων. Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι ότι αρχικά ο Δήμος Σάμου ήταν εκτός τροπολογίας, ωστόσο συμπεριλήφθηκε έπειτα από την αντίδραση βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, «αναβρασμός» επικρατεί και στη Μεσσηνία, πατρίδα του υπουργού Εσωτερικών, καθώς έχουν αναζωπυρωθεί οι αντιδράσεις στους πρώην Δήμους Γαργαλιάνων και Φιλιατρών που συνενώθηκαν, παρά τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, με τον «Καλλικράτη».

Η διαρροή του προσχεδίου της τροπολογίας ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία την αποδίδει σε πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της εκπροσώπου της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη, η οποία έκανε λόγο για «περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης». Επιμέλεια

ΙΩΑΝ.ΜΠ.