Η Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα στην Ντόχα του Κατάρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις εργασίες της Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (6-10 Απριλίου) στην Ντόχα του Κατάρ συμμετέχει η Βουλευτής Παναγιώτα Κοζομπόλη, μέλος της αντιπροσωπείας. Στην ομιλία της σήμερα με θέμα την «Επίτευξη της κάλυψης της παγκόσμιας υγείας έως 2030: ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην εξασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία » παρουσίασε το παράδειγμα της Ελλάδος.

Στα κύρια σημεία της τοποθέτησής της ανέφερε ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που δομήθηκε στη χώρα τη δεκαετία του 1980, με την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010, απαξιώθηκε, ενώ ταυτόχρονα η μεγάλη ανεργία δημιούργησε 2,5 εκ. ανασφάλιστους.

Η νέα κυβέρνηση το 2015, ενίσχυσε τις δημόσιες δομές υγείας, με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό και επέτρεψε την ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα των 2,5 εκ. ανασφάλιστων. Παράλληλα έθεσε ως προτεραιότητα την μάχη κατά της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας αλλά και την οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών  ταμείων.

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι το νέο σχέδιο για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δίνει έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, εδραιώνοντας μια νέα κουλτούρα στη φροντίδα που δεν εστιάζει μόνο στο άτομο και στην θεραπεία, αλλά ταυτόχρονα στην πρόληψη, στην οικογένεια και στην κοινότητα.

Τέλος τόνισε ότι το δικαίωμα στην υγεία είναι πολιτική επιλογή, που βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί πολιτική επιλογή. Είναι ευθύνη κάθε εθνικής κυβέρνησης, να υιοθετήσει αυτή την πολιτική και να την υλοποιήσει.