Η Ρητορική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, την «Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση»  και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας –Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε  διοργανώνουν τα εξής βιωματικά σεμινάρια ρητορικής:

1. «Ρητορικές δραστηριότητες στη διδακτική πράξη»: την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 στο 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας, ώρες 16:00-19:00 για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε επιμόρφωση ρητορικής.
Εισηγήσεις: Βάλια Λουτριανάκη: Φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), DEA ( Paris IV-Sorbonne), Υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της «Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» & Παναγιώτα Γιαννοπούλου: MSc Φιλόλογος .
2. «Η Ρητορική παιδεία στο Δημοτικό Σχολείο »: την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 στη βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας  ώρες 17:00-19:00.                          Διοργάνωση : Ελένη Βολονάκη: Επίκουρη καθηγήτρια του  Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου , Γιάννης Χριστόπουλος: Διευθυντής 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας

Εισηγήσεις: Βλάμη Δωροθέα  : ΜSc Φιλόλογος Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας , Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  ,  Γρουσουζάκου Σταυρούλα: Δασκάλα, MSc Φιλόλογος

  1. «Εφαρμοσμένες ρητορικές δράσεις στην τάξη» την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης , ώρες 17:00-19:00 , για τους εκπαιδευτικούς των Δήμων Μεσσήνης και Οιχαλίας.

Εισηγήσεις : Χρονοπούλου Αθανασία : Συντονίστρια ΠΕ.Κ.Ε.Σ

Σταθοπούλου Λίζα , ΜSc Φιλόλογος , Διευθύντρια 1ου Γυμνασίου  Μεσσήνης

  1. «Η Ρητορική παιδεία στο Δημοτικό Σχολείο »: την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας , ώρες 16:00-18:00 , για τους εκπαιδευτικούς του Δήμου Τριφυλλίας

Εισήγηση : Γιαννοπούλου Παναγιώτα : MSc Φιλόλογος

  1. «Ρητορικά παιχνίδια και ενδοσχολικοί αγώνες»: την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στα «Εκπαιδευτήρια Μπουγά», ώρες 17:00-19:00 για όλους τους εκπαιδευτικούς .

Εισήγηση: Μενέλαος Τσιμόγιαννης, Βασιλική Τσέλιου – δάσκαλοι

Σκοπός των βιωματικών σεμιναρίων είναι να προβληματίσουν αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να επαναπροσδιορίσουμε την καλλιέργεια και την αξία της Τέχνης του Λόγου στην τάξη αλλά και στη ζωή. Πρόκειται για μια πρόσκληση και πρόκληση για τη διαμόρφωση των μελλοντικών ενεργών πολιτών, που με τον λόγο και τα έργα τους θα αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα και θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του αύριο. Η καλλιέργεια της ρητορικής παιδείας σηματοδοτεί την ανανέωση καθημερινών διδακτικών και μαθησιακών πρακτικών. Συνεπάγεται την καλλιέργεια βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη του δημόσιου λόγου. Θέτει τη βάση για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών που διαλέγονται και επιχειρηματολογούν.

Υπεύθυνοι Διοργάνωσης: Ελένη Βολονάκη, Επίκ. Καθηγ. Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Χρονοπούλου Αθανασία, Συντονίστρια ΠΕ.Κ.Ε.Σ