Ικανοποίηση Δημάρχου Μεσσήνης για την ακύρωση από το ΣΤΕ της απόφασης Αποστόλου που αφορούσε στην “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε δήλωση προέβη ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος μετά την ακύρωση του Συμβουλίου της Επικρατείας της σχετικής ΚΥΑ που αφορούσε την απόφαση Αποστόλου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

Χαιρετίζουμε την υπ’ αριθμ. 1149/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΣΥΜΕΠΟΠ), ακυρώνοντας την από 7.2.2018 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, η οποία είχε τροποποιήσει παλαιότερη του 2016, ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη δίκαιη απόφαση του ΣΤΕ, σύμφωνα με την οποία αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές παραγωγοί της ελιάς Καλαμών, μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας), θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης. Άλλωστε το Δημοτικό μας Συμβούλιο με ψήφισμά του την 29-7-2020, είχε σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των παραγωγών να προστατεύσουν και να αναδείξουν το προϊόν.

Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας, καθώς θα δώσει πρόσθετη αξία στο τοπικό μας προϊόν».