Καλαμάτα: Σύσκεψη στο Δημαρχείο ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών αυτής, καθώς και της συνεργασίας με τους φορείς της περιοχής για την εφαρμογή μέτρων και αποφάσεων της Πολιτείας, έλαβε πρωτοβουλία ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων και συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή υγειονομικών και εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021, υπό τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, συμμετείχαν ο Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του Δημάρχου Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κ.Υ. Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, Θεοφανία Σιούτη και Νίκος Πεφάνης, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Παύλος Κλάδης και Ηλίας Γυφτέας, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Νταμάτη και ο ιατρός εργασίας Θεόδωρος Μαρκόπουλος.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας προσωπικά, να βοηθήσουμε με την στάση μας, να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό, σημειώνοντας ότι είναι αισιόδοξο ότι υπάρχει πλέον το εμβόλιο, το εισιτήριο για να ξανακερδίσουμε πίσω τη ζωή μας. Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στις έως τώρα προσπάθειες που από το Δήμο έχουν γίνει, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα και οι αποφάσεις της Πολιτείας για να επιστρέψουμε το ταχύτερο στην κανονικότητα.

Σε ότι αφορά την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι ξεκάθαρο ότι κλήθηκε το προηγούμενο διάστημα να λειτουργήσει σε πρωτόγνωρες συνθήκες, ενώ απ’ όλους τους συμμετέχοντες κατέστη σαφές ότι η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την τηλε-εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος από την πλευρά του θα κάνει ότι το καλύτερο στο μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων που έχει, προκειμένου η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες να γίνει με ασφάλεια. Υπήρξε ενημέρωση για καθαρισμούς και απολυμάνσεις, ενώ θα μοιραστούν νέες μάσκες. Επίσης, είναι σημαντικό ότι υπήρξε συνεννόηση με τις αρμόδιες υγειονομικές δομές, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, αλλά και για συμβολή των Δημοτικών Υπηρεσιών όπου κρίνεται αναγκαίο. Ειδικά για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, έχουν προγραμματιστεί δεκάδες τεστ να πραγματοποιηθούν, ενώ για το προσεχές Σάββατο, οι υγειονομικές δομές της περιοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα προχωρήσουν σε τεστ εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε ότι αφορά το Δήμο Καλαμάτας η διαδικασία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021, από τις 9 το πρωί, στο Αμφιθέατρο «Αλ. Κουμουνδούρος» στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας και αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς στο Δήμο Καλαμάτας.

Κατά τη σύσκεψη, υπήρξε ενημέρωση από τον Καθηγητή Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, τόσο για τα μέτρα πρόληψης όσο και για τη διαδικασία που θα εξελιχθεί και στην περιοχή μας τις επόμενες ημέρες και αφορά τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Ο κ. Χαλβατσιώτης παρείχε συμβουλές για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την πανδημία, ενώ έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των φορέων της περιοχής για περαιτέρω συνεργασία.

Ο κ. Κατσαφάδος, εκ μέρους του Κέντρου Υγείας, εστίασε στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους υγειονομικούς, στην ανάγκη δημιουργίας επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων στην περιοχή, καθώς και στην συνέχιση τήρηση των μέτρων από τους πολίτες.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις, με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να τονίζουν την ανάγκη συνεχόμενων ελέγχων εκπαιδευτικών και μαθητών και με τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών να διαβεβαιώνουν ότι σε επίπεδο σχολικών κτηρίων θα έχει υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα καθαρισμών κι άλλων παρεμβάσεων σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.