Καλογερόπουλος: Εδώ Τρενοτεχνείο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα λόγια περιττεύουν όταν είναι να γράψω για τον μεγάλο καλλιτέχνη Νίκο Καλογερόπουλο που από παιδί ακόμα βλέπαμε στην τηλεόραση από την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη ‘Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”. Ο ακούραστος ηθοποιός και μουσικός μέσα από μια διαδρομή αέναης τέχνης και κουλτούρας, κόντρα στα σημεία των καιρών. Αλλά όταν ο λόγος του είναι διαχρονικός τότε έχει αξία. Με αφορμή την έναρξη των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από την Παρασκευή 20 Ιουλίου στο ‘Τρενοτεχνείο”, που κυριολεκτικά από ένα σκουπιδότοπο τον μεταμόρφωσε σε μια όαση πολιτισμού και έκφρασης, μιλήσαμε στην σκηνή του πολυχώρου που γύρω του αγναντεύεις το μαγικό ηλιοβασίλεμα της αιώνιας Αρκαδιάς.

ΕΔΩ ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Νίκος είπε ότι “ένα χρόνο δεν ανοίξαμε οπότε έγινε αισθητή η απουσία του, παραγγείλαμε νέα σκηνή με κόντρα πλακέ θαλάσσης αλλά μας βγήκε κόντρα χαλάσης” χαμογελώντας για να υπονοήσει ότι η σκηνή είναι το φως που αποκαλύπτει όλα τα μυστικά. Εξάλλου ο καλλιτέχνης πάνω στη σκηνή τα δίνει όλα. Πρόσθεσε ότι “έγινε διεύρυνση του ρεπερτορίου γιατί κατηγορηθήκαμε ότι ανήκουμε στους κουλτουριάρηδες οπότε Παρασκευή 20 Ιουλίου με Πάολα και Αναστασιάδη αλλάζουμε την ροή αλλά κυρίως χαράσσουμε μελωδίες” κάνοντας επίκληση να μην βρέξει.
Μας διάβασε ένα ποιήματα του για την “Κυπαρίσσια Αθηνά” για να μας αποκαλύψει ότι έχει γράψει περίπου 50 τραγούδια στα 6 χρόνια ζωής που ξεκίνησε αυτό το όραμα για τον τόπο μας.

Η ΤΕΧΝΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Για το ποίημα και τα τραγούδια μας εξήγησε ότι “η τέχνη οφείλει να αντέχει στην κρίση και αν τα τραγούδια δεν έχουν πολιτική χροιά θα είναι άνοστα αφού η τέχνη πρέπει να προηγείται της κοινωνίας και να προβλέπει”. Στην κουβέντα μας αποκάλυψε ότι ετοίμαζε φέτος τον “Αριστοφάνη” αλλά δεν κατάφερε να υλοποιηθεί προς το παρόν αλλά υποσχέθηκε ότι θα το παρουσιάσει του χρόνου με τους Ιππείς του μεγάλου τραγωδού καθώς είναι απίστευτα διαχρονικό κείμενο που ταιριάζει στην χώρα μας.
Προτρέπει να προβληματιστούν οι νέοι, ενώ για το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπογράμμισε ότι περιέχει θεατρικές παραστάσεις, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες ενώ στις 17 Αυγούστου ο ίδιος με την κομπανία του, τον Λεωνίδα Μπαλάφα και την Γεωργία Τραγάκη θα ερμηνεύσει πλούσιο ρεπερτόριο, για να καταλήξει με τον ‘Νηστικό δείπνο’ που διακωμωδεί την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ’