Κατάχρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Δήμο Καλαμάτας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Είναι βέβαιο ότι η περίοδος των βροχοπτώσεων είναι χαρακτηριστικό μετεωρολογικό γεγονός της περιοχής μας σε ετήσια βάση, όπως και τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά.

Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται κυρίως σε δομημένες περιοχές του Δήμου μας.  Τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας που ήταν σε εξέλιξη, αυτό της νέας εισόδου απο Θουρία Νοσοκομείο, Ασπρόχωμα και αυτό που εκτρέπει επίσης τα νερά της Παναγίτσας στο Νέδοντα, διακόπτονται.

Η δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν μελετηθεί με επάρκεια και υπάρχουν ατέλειες στο σχεδιασμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος σε ερώτηση μας.

Περιττό να θυμήσουμε εδώ οτι και τα δύο αυτά έργα υπερβαίνουν τα 3.5 εκ € και ήταν σε προτεραιότητα απο το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αυτό της Φαρων που δημιουργήθηκε μετα την ανάπλαση του ενός πεζοδρομίου.

Αμφισβητείτε επίσης απο το δήμαρχο η επάρκεια του ποταμού Νεδοντα, να δεχθεί τους υδάτινους όγκους των ομβρίων απο άλλες λεκάνες απορροής.

Δεν πέρασε  λοιπόν πολύς καιρός και ολόκληρος ο ορεινός όγκος του δήμου Καλαμάτας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπως ζήτησε ο Δήμαρχος για να επιταχυνθουν τα έργα αποκατάστασης με συνοπτικές διαδικασίες.  Το ίδιο βεβαια έγινε και με την αστοχία της Μαραθολακκας στον Ταΰγετο με την έκτακτη δήθεν ανάγκη για δυο συνεχόμενα εξάμηνα μεχρι και σήμερα. Το ίδιο επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε φορά που βρέχει στην Καλαμάτα, όπως έγινε  και τα προηγούμενα χρόνια.

Τα αποτελέσματα λοιπόν αυτής της εξέλιξης ειναι γνωστά. Προχειρότητα στην κατασκευή των τεχνικών έργων με τη “σφραγίδα” του Δήμου μέχρι και τη διεξαγωγή των εγκαινίων και των εκλογών και μετά πάλι καταρρεύσεις και αστοχίες. Παγιώνεται συνεπώς μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα πρέπει να μάς ανησυχεί γιατι στην ουσία αναστέλλει νόμους και διατάξεις και εφαρμόζει μια πολιτική απαλλαγής ευθυνών αφενός λογω καιρικων συνθηκών και αφετέρου εκτελούνται σοβαρά τεχνικά έργα με συνοπτικές διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις.  Παράλληλα εχει απαξιωθεί η πρόληψη και η συντήρηση σε ολα τα τεχνικά έργα. Ειτε αντιπλημμυρικά είτε οδικά.

Βεβαίως δεν υπαρχουν πουθενά εγκεκριμένες και θεωρημενες οι ειδικες μελέτες για τα έργα αυτά με αποτέλεσμα να καταρρέουν με την πρώτη μεγάλη νεροποντή.

Η συνέχεια είναι γνωστή.   Συντηρήσεις μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, να μετατρέπονται λόγω έκτακτης ανάγκης σε εκατοντάδες χιλιάδες με ταλαιπωρία και  σοβαρούς κινδύνους για όλους μας.

Μιχάλης  Αντωνόπουλος
Δημοτικός σύμβουλος – Υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας