Κατηγορηματικό «ΟΧΙ» στην μόνιμη υποβάθμιση του Ταΰγετου και του Νέδοντα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λίγοι ακόμα μήνες απομένουν για την ολοκλήρωση της θητείας της και η δημοτική αρχή Καλαμάτας πραγματικά συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα με αποφάσεις της και την επιπόλαιη αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που αφορούν την πόλη.

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου-χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη εισήγηση της υπηρεσίας δόμησης- αποφάσισε την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αλλαγή της χρήσης γης στην περιοχή του Ταΰγετου και του Νέδοντα, έτσι ώστε να είναι συμβατή με χώρο διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων καθώς και σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων αντίστοιχα.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμφισβήτητα οδηγεί σε μόνιμη υποβάθμιση τον Ταΰγετο και τον Νέδοντα, κάτι που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και μας αναγκάζει να σταθούμε απέναντι σε όποιον δρομολογήσει μια τέτοια επιβαρυντική για το περιβάλλον απόφαση.

Ταυτόχρονα αναδεικνύονται κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το πώς η δημοτική αρχή λειτουργούσε τόσο καιρό κέντρο διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων και σταθμό μεταφόρτωσης χωρίς να προβλέπεται από το ΓΠΣ…

Και όλα αυτά σε μια περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για την Καλαμάτα, την Μεσσηνία και όλη τη χώρα.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ΓΠΣ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την βιώσιμη ανάπτυξη της Καλαμάτας και η μοναδική τροποποίηση που μπορεί να γίνει αποδεκτή αφορά σφάλματα και αδικίες που δεν έγιναν αντιληπτές από τη δημοτική αρχή κατά το παρελθόν.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αλλαγή χρήσης γης στο Νέδοντα και στο Ταΰγετο η οποία θα νομιμοποιεί τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων καθώς και τον σκουπιδότοπο στην Μαραθόλακκα.

Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης
Δήμου Καλαμάτας