Κλείνουν 28/2 οι εκλογικοί κατάλογοι για μεταδημοτεύσεις και ετεροδημότες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ελάχιστες ημέρες απέμειναν για να “κλειδώσει” το περιεχόμενο των εκλογικών καταλόγων με τους οποίους θα διενεργηθούν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου του 2019.
Όσες μεταβολές στα δημοτολόγια (μεταδημοτεύσεις και διαγραφές), όσες αιτήσεις ετεροδημοτών και αιτήσεις κοινοτικών εκλογέων γίνουν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019, αυτές θα ενσωματωθούν στην Α’ αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων του 2019. Και όλες οι εκλογές του Μαΐου θα διενεργηθούν με τους καταλόγους που θα προκύψουν από την Α’ αναθεώρηση.

Με απλά λόγια, τρία ενδεικτικά παραδείγματα:

1) Εάν έχεις νόμιμο δικαίωμα να μεταδημοτεύσεις σε άλλο Δήμο (επειδή π.χ. έχεις διετή διαμονή) και όλο το αμελείς, αλλά αποφάσισες να το κάνεις με αφορμή να ψηφίσεις κάποιον υποψήφιο που εκτιμάς, μόνο εάν μεταδημοτεύσεις μέχρι 28 Φεβρουαρίου θα μπορέσεις να τον ψηφίσεις.

2) Εάν θες να ψηφίσεις ως ετεροδημότης στις ευρωεκλογές (ή εάν γίνουν και εθνικές εκλογές) του Μαΐου, γιατί ξέρεις ότι εκείνη την ημέρα δεν θα μπορέσεις να μετακινηθείς στο Δήμο όπου είσαι δημότης, πρέπει να κάνεις αίτηση μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

3) Εάν γεννήθηκες το 2002, δηλαδή συμπληρώνεις τα 17 έτη μέσα στο 2019, ο Δήμος όπου είσαι δημότης θα σε συμπεριλάβει υποχρεωτικά στην Α’ αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων και θα ψηφίσεις για πρώτη φορά το Μάιο σε όλες τις εκλογές, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις εσύ κάποια αίτηση.

Εάν όμως θέλεις να ψηφίσεις ως ετεροδημότης, έχεις και εσύ προθεσμία να καταθέσεις αίτηση μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου ΔΕΝ αφορά τις μεταδημοτεύσεις για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα.

Οι μεταδημοτεύσεις των υποψηφίων είναι ειδική εκλογική διαδικασία που έχει δικές της προθεσμίες ξεκινά από την 1η Απριλίου 2019 (βλ. εδάφιο β’ της παρ.3 του αρ.7 του Κλεισθένη) μέχρι την προηγούμενη ημέρα της επίδοσης της δήλωσης κατάρτισης συνδυασμών (βλ. παρ.5 του αρ.10 του Καλλικράτη).

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει στείλει οδηγίες στους υπαλλήλους των Δήμων που είναι υπεύθυνοι για την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, οπότε είναι ενήμεροι για τις ενέργειες που πρέπει να εκτελέσουν και για την προθεσμία που εκείνοι έχουν να στείλουν το αρχείο των μεταβολών του διαστήματος 1/1/2019 έως και 28/2/2019 στο Υπουργείο.

Αυτοί που είναι αβέβαιο κατά πόσο έχουν ενημερωθεί είναι οι εκλογείς, αλλά και οι υποψήφιοι που, εν αντιθέσει με τους νυν Αιρετούς, δύσκολα γνωρίζουν όλες τις πρακτικές διαδικασίες που χρειάζεται να προσέχουν μέχρι το Μάιο.