Κοζομπόλη: Επείγουσα αντικατάσταση της στέγης του Γυμνασίου-Λυκείου Καρδαμύλης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με το Ν.4199/2013 συγχωνεύθηκαν οι εταιρίες «Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων Ανώνυμη Εταιρεία», («Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ. Α.Ε.»), «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Ανώνυμη Εταιρία» και αποτέλεσαν την εταιρία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Η ως άνω συγχώνευση έγινε με σκοπό να συγκροτηθεί ένας κατασκευαστικός φορέας του Ελληνικού Κράτους, για την μελέτη και κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, δικαστηρίων, σωφρονιστικών καταστημάτων κ.ά., ώστε ο συντονισμός να καταστήσει αποτελεσματική τη λειτουργία και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στην κατασκευή/επισκευή δημοσίων κτιρίων. Όμως στη πράξη υπάρχει δυσλειτουργία της εν λόγω εταιρίας με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην μελέτη, κατασκευή και επισκευή έργων.

Ένα σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την πολυετή, καθυστέρηση στην αποκατάσταση της στέγης του Γυμνασίου-Λυκείου Καρδαμύλης, που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα αίθουσες να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όταν βρέχει. Αυτό το χρόνιο πρόβλημα οδήγησε στην κατάληψη πέρυσι του σχολείου από τους μαθητές.

Από τον Οκτώβριο του 2014, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντικατάσταση της στέγης. Σύμφωνα με την  ΚτΥΠ στον σχετικό μειοδοτικό διαγωνισμό ο εργολάβος έδωσε έκπτωση 59%, που δεν δικαιολογείται και ζητήθηκαν εξηγήσεις. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Δήμου στις 30.10.2017 δόθηκαν οι “έγγραφες εξηγήσεις από τον προσωρινό μειοδότη” και αξιολογούνται. Παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και είναι επιτακτικό, το έργο να αρχίσει και να ολοκληρωθεί εντός των θερινών διακοπών του 2018, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Εξίσου επιτακτικό, είναι η ολοκλήρωση των μελετών που έχουν ανατεθεί στην ΚΤΥΠ ΑΕ, που αφορούν σωφρονιστικά καταστήματα. Ενδεικτικά, αλλά και συγκεκριμένα, αναφέρω τις ακόλουθες καθυστερήσεις:

  • Στις ενέργειες για την υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών του Καταστήματος Κράτησης (ΚΚ) Κορυδαλλού στις ρυθμίσεις της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων, που αναφέρονται στο ΦΕΚ 2040/Β/2014. Η μη τακτοποίηση των αυθαιρεσιών στερεί τη δυνατότηα εκτέλεσης οποιουδήποτε άλλου έργου στο συγκεκριμένο ΚΚ, εφόσον απαιτείται έκδοση οικοδομικής αδείας.
  • Για το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, ανατέθηκε με το ΦΕΚ/355/Β/2015 να μελετηθούν οι απαραίτητες επισκευές και οικοδομικές και ηλεκτρο-μηχανολογικές εργασίες.
  • Οι επείγουσες οικοδομικές και ηλεκτρο-μηχανολογικές εργασίες επισκευής κελιών και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της πτέρυγας ανηλίκων, που θα αναβαθμίσουν τις συνθήκες διαβίωσης ανηλίκων κρατουμένων στο ΚΚ Αυλώνα, ανατέθηκε στην ΚΤΥΠ ΑΕ στις 26.09.2016. Για το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.
  • Μελέτη επισκευής πρώην οικίας Διευθυντού της ΚΑΥΦ Κορυδαλλού, που ανατέθηκε στην ΚΤΥΠ στι 22/02/2017, που αφορά ένα έργο εξαιρετικά μικρής κλίμακας, αλλά ιδιαίτερης σημασίας.
  • Λύση, αναμένεται στο πρόβλημα των αστικών λυμάτων του Γενικού ΚΚ Μαλανδρίνου. Η μελέτη ανατέθηκε στο ΚΤΥΠ στις 16.05.2017, (ΓΠ/Εξε/29470/2017) και αφορά σε ένα έργο που δημιουργεί αυξημένους κινδύνους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Στο έγγραφο ζητείται η ολοκλήρωση της μελέτης εντός 3μηνου.
  • Επίσης, έχουν σταματήσει, από το 2016, οι εργασίες ανέγερσης του νέου ΚΚ Νεάπολης Λασιθίου, παρόλο που έχουν εξασφαλιστεί και έχουν εκχωρηθεί στην ΚΤΥΠ πόροι ύψους 810 χιλιάδων ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τη συνέχιση του έργου.
  • Επιπλέον, αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται στο έργο της ανέγερσης του κτηρίου εξωτερικής φρουράς και της εγκατάστασης Υποσταθμού ηλεκτρικής ενέργειας Μέσης Τάσης στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποκατάστασης της στέγης του Γυμνασίου-Λυκείου Καρδαμύλης και πότε θα ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες;
  2. Τι σκοπεύει να κάνει και πότε για να ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι κατασκευές που αφορούν στα προαναφερθέντα Καταστήματα Κράτησης;