Κοπάδι επικίνδυνων λαγοκέφαλων στο λιμάνι της Κορώνης (Ηχητικό&βίντεο από παλμό 90,5)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα κοπάδι λαγοκέφαλων εμφανίστηκε σήμερα Τρίτη 15 Μαϊου στην Κορώνη αφήνοντας έκπληκτους ντόπιους και τουρίστες στο λιμάνι της πανέμορφης κωμόπολης.
Πρόκειται για μία σπάνια εικόνα που μπορεί να δει κάποιος, ένα τόσο πολυπληθές κοπάδι λαγοκέφαλων, όμως αυτή η εικόνα προκάλεσε και προβληματισμό, αφού πρόκειται για ένα από τα πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία ψάρια, αν καταναλωθεί.

Επισκεφθήκαμε το γνωστό σε όλους ιχθυοπωλείο “ΙΧΘΥΣ” στην Καλαμάτα στην Αθηνών 75, για τα φρέσκα ψάρια που διαθέτει καθημερινά , καθώς γνωρίζουμε πως κάθε πρωί τα προμηθεύεται και από την περιοχή της Κορώνης όπου και μας επιβεβαίωσαν το γεγονός λέγοντας:

“Ναι εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Κορώνης ένα κοπάδι λαγοκεφάλων. Οι τουρίστες άρχιζαν να τα φωτογραφίζουν και οι κάτοικοι της περιοχής πήραν τα καμάκια και τα καμάκωσαν βγάζοντας τα στην στεριά όπου εκεί φούσκωσαν και έγιναν τεράστια. Ήταν περίπου πέντε και το μικρότερο ζύγιζε 3-4 κιλά και είχε μήκος παραπάνω από μισό μέτρο και το μεγαλύτερο περίπου οχτώ κιλά”

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ (από “ΠΑΛΜΟ 90,5”)

Φωτογραφία του Emporio Ixthis.

Publiée par Emporio Ixthis sur mardi 15 mai 2018

 

Πόσο επικίνδυνος είναι ο λαγοκέφαλος

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.
Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η  τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Εχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία.

Πως θα ξεχωρίζεται το λαγοκέφαλο

  • Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
  • Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού, από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του
  • Εχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται

Δελτίο Τύπου iSea

Δυστυχώς η αλήθεια για την τοξικότητα των ειδών λαγοκέφαλου που ζουν στις ελληνικές θάλασσες απέχει πολύ από αυτές τις μαγειρικές «συμβουλές» που διακινούνται διαδικτυακά. Εξάλλου στο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο έχουν υπάρξει ουκ ολίγα περιστατικά στα οποία άνθρωποι κινδύνευσαν σοβαρά να χάσουν τη ζωή τους από κατανάλωση λαγοκέφαλων.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών έχει ήδη διακινήσει σχετικές ανακοινώσεις για την θανατηφόρα τοξικότητα του είδους Lagocephalus sceleratus, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες σε όλες τις λιμενικές αρχές και τους αλιευτικούς συλλόγους με στόχο την αποφυγή αλίευσης, πώλησης και κατανάλωσης του λαγοκέφαλου.

Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση και με σκοπό να αποφευχθούν σοβαρά περιστατικά που μπορούν να επιφέρουν μέχρι και θάνατο από δηλητηρίαση, η iSea θα ήθελε να αναφέρει τα παρακάτω σχετικά με τα είδη και τους κινδύνους των διάφορων ειδών λαγοκέφαλων που ζουν πια στα ελληνικά νερά.

Είδη λαγοκέφαλου στην Ελλάδα

Στις Ελληνικές Θάλασσες έχουν εντοπιστεί 3 είδη του γένους Lagocephalus που όλα αποκαλούνται με το κοινό όνομα λαγοκέφαλος. Τα είδη αυτά είναι:

Α) Lagocephalus sceleratus

a

Β) Lagocephalus suezensis

b

Γ) Lagocephalus spadiceus

c

Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις και το είδος Sphoeroides pachygaster αναφέρεται συχνά ως λαγοκέφαλος.

d