Κορωνοϊός – Ελλάδα: Προετοιμάζονται νοσοκομεία και κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Όλοι εύχονται τα προληπτικά μέτρα τα οποία λαμβάνουν ήδη οι ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες να μην χρειαστεί να εφαρμοστούν στην πράξη. Ωστόσο η χώρα μας οφείλει να είναι προετοιμασμένη για μια πιθανή υγειονομική κρίση από τη διασπορά της νόσου που προκαλεί ο κορωναϊός, η οποία μπορεί να συμβεί – όπως και στο εξωτερικό – κυριολεκτικά “κάτω από τη μύτη μας”, όπως τόνισε σε δημοσιογραφική ενημέρωση, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας, κ. Τσιόδρα, σήμερα βρισκόμαστε τη φάση 1 της επιδημίας, όμως, λαμβάνουμε ήδη μέτρα για την επόμενη φάση.

Η φάση 1 σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση μεταξύ των πολιτών, αλλά μόνο σποραδικά κρούσματα (όπως είναι οι 7 επιβεβαιωμένοι ασθενείς), τα οποία είναι κυρίως εισαγόμενα από πληττόμενες από τον κορωνοϊό χώρες.

Στη φάση που βρισκόμαστε τα μέτρα είναι: ο περιορισμός των κρουσμάτων σε θαλάμους αρνητικής πίεσης ώστε να μην διασπαρεί ο ιός, αλλά και η απομόνωση στο σπίτι ανθρώπων που κρίνονται “ύποπτοι” φορείς ή ασθενείς του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα άρχισε, όμως να προετοιμάζεται για την εφαρμογή μέτρων της φάσης 2, η οποία αναφέρεται σε αύξηση της μετάδοσης της νόσου στον πληθυσμό.

“Στη φάση αυτή βλέπεις, για παράδειγμα, όχι τις μικρές εξάρσεις που είδαμε να κολλάει ο ασθενής που ήρθε από την Ιταλία το παιδάκι του ή το συνάδελφό του, το φίλο ή τη φίλη του. Είναι σενάρια στα οποία βλέπεις περισσότερη μετάδοση, πιο εκτεταμένη. Και εκεί δεν σταματάς την προσπάθεια ανίχνευσης των επαφών και να τους περιορίσεις. Ακόμα και εκεί”, αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Κορωνοϊός: Ποια είναι η δεύτερη φάση της επιδημίας

Η φάση 2 προβλέπει νοσηλεία σε νοσοκομείο μόνο των πολύ σοβαρών περιστατικών (που εκδηλώνονται κυρίως με πνευμονία), αλλά και πιθανή νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα ελαφρά περιστατικά δεν θα νοσηλεύονται, αλλά θα αναρρώνουν στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης θα καταργηθούν.

Όσο περισσότερο αργεί η εξέλιξη της επιδημίας τόσο ωφελημένη είναι η χώρα. Κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία μας και παράλληλα αποφορτίζεται το υγειονομικό σύστημα από τα περιστατικά νοσηλειών σε κλινικές και ΜΕΘ, εξαιτίας της έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Ο κ. Τσιόδρας εξηγεί περαιτέρω: “Ήδη έχουμε υιοθετήσει στρατηγικές αυτού του σεναρίου, να το αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικά. Είναι αυτό που ακριβώς, η νόσος “κάτω από τη μύτη σου” να σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Με αυτόν τον ιό, αυτό βλέπουμε και βέβαια όλα εξαρτώνται και από τα μέτρα που παίρνεις”.

Νοσηλεία κρουσμάτων στο νοσοκομείο “Παμμακάριστος” – Ποια άλλα μέτρα έχουν ληφθεί

Αν τυχόν υπάρξει και στη χώρα μας “κρυπτική μετάδοση” της νόσου, όπως συνέβη στις ΗΠΑ τότε θα πρέπει να μην αιφνιδιαστούμε αλλά να είμαστε έτοιμοι. Η φάση αυτή της επιδημίας δοκιμάζει σοβαρά τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος και για το λόγο αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται από τώρα σε επαγρύπνηση λαμβάνοντας μέτρα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει επιλέξει ήδη τα νοσοκομεία -αλλά και ολόκληρες πτέρυγες και κλινικές νοσοκομείων- που θα χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία των περιστατικών της νόσου COVID-19. Κάποια μάλιστα τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα – όπως το νοσοκομείο Παμμακάριστος το οποίο έχει κάλυψη σε κλίνες νοσηλείας 20% – θα αξιοποιηθούν για την αποκλειστική νοσηλεία βαρέως πασχόντων ατόμων.

Το “Παμμακάριστος” βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκκένωσης, καθώς ασθενείς έχουν λάβει ειδοποίηση ότι ενδέχεται να απαιτηθεί η μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία. Αναμένεται να ακολουθηθεί ίδιος σχεδιασμός και για το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής “Η Αγία Βαρβάρα” (πρώην Λοιμωδών), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σταδιακά – αν υπάρξει κορύφωση της επιδημίας – σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας σοβαρών περιστατικών από τον κορωνοϊό.

Νοσηλεία σε θαλάμους μονώσεως – τύπου γρίπης

Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας κ. Τσιόδρα, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν λάβει οδηγίες για να δημιουργήσουν ειδικό χώρο διαλογής για περιστατικά που είναι ύποπτα, ώστε να ανιχνευθούν εγκαίρως.

Παράλληλα δημιουργούνται απομονωμένες πτέρυγες ή κλινικές για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο COVID-19. Οι θάλαμοι “μονώσεως” είναι ειδικοί νοσοκομειακοί χώροι στους οποίους θα απομονώνονται πολλαπλά περιστατικά ασθενών μαζί, όπως συνέβη φέτος και σε πολλά νοσοκομεία της χώρας για τη γρίπη.

“Υπήρχαν ειδικοί θάλαμοι γρίπης για να μην περάσει η γρίπη από τους νοσηλευόμενους με γρίπη, στους υπόλοιπους νοσηλευόμενους ασθενείς. Αυτή η στρατηγική ακολουθήθηκε από πολλά νοσοκομεία της χώρας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι η νοσηλεία αυτή δεν είναι τύπου “θαλάμου αρνητικής πίεσης” αλλά η “νοσηλεία της απόστασης των 2 μέτρων

“Είναι περίπου δύο θάλαμοι, τρεις θάλαμοι, τέσσερις θάλαμοι στα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Έχουν καταγραφεί. Θα περάσουμε από αυτήν την φάση που βρισκόμαστε με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης στη φάση της μόνωσης, δηλαδή στη φάση της απόστασης 2 μέτρων. Στη φάση της νοσηλείας τύπου γρίπης. Άρα και εδώ θα χειριστούμε μέτρα παρόμοια με τη γρίπη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Η αποτελεσματική απομόνωση των κρουσμάτων της νόσου εντός των νοσοκομείων, μαζί με τα μέτρα προφύλαξης του υγειονομικού προσωπικού, θα κρίνουν και την επιτυχία της διαχείρισης της επιδημίας. Σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, όπως π.χ. στην Ιταλία, ο ιός προκάλεσε εκρηκτική διασπορά εξαιτίας εσφαλμένης διαχείρισης των ασθενών εντός των υγειονομικών μονάδων.

Προσλήψεις προσωπικού – Επιτάξεις κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε πρόσφατα στο ελληνικό κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού προβλέπεται και η έκτακτη πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (200 ατόμων) από τον ΕΟΔΥ, αλλά και η μετακίνηση προσωπικού από όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκεί όπου θα υπάρξει ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται και επιστράτευση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Η επάρκεια σε κλίνες Εντατικής είναι το μεγάλο στοίχημα για να κερδίσουμε τη μάχη κατά του ιού.

“Το θέμα είναι πολύ σημαντικό”, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε: “Ξέρω ότι απασχολεί την ηγεσία και έχει φροντίσει ήδη για μηχανισμό, με τον οποίο θα ενεργοποιείται αυτή η έκτακτη ανάγκη και θα υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια”, κατέληξε.