Μάκαρης: Όχι στους αυτοδιοικητικούς κομήτες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής γιατί το κάλεσμα σε σας, τους πολίτες της Καλαμάτας, έχει αυτήν την τεράστια ανταπόκριση!

Ανταποκριθήκατε θετικά αγαπητοί συμπολίτες στην πρόκληση που σας απηύθυνα και σας ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου.

Η παρουσία σας εδώ αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ξεκάθαρο μήνυμα εκτίμησης και στήριξης στην παράταξή μας στην παράταξη «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» και στην προσπάθεια που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια.

Έχω λοιπόν την χαρά να βλέπω μαζί μας εξαιρετικούς φίλους και συναγωνιστές της παράταξής μας που όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν με αυταπάρνηση την κοινή μας προσπάθεια. Βλέπω όμως και νέους φίλους της παράταξης που έχουν αξιολογήσει θετικά τις δράσεις μας, το έργο μας και τις προτάσεις μας τα τελευταία πέντε χρόνια.Όλοι μαζί λοιπόν παλιοί και νέοι συνεργάτες, εκλεκτά μέλη της τοπικής κοινωνίας μοιραζόμαστε κοινούς στόχους, κοινά όνειρα που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με την συλλογική δράση.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 15 άτομα, πλήθος

Πριν από περίπου πέντε χρόνια -λίγους μόλις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014- η δημοτική παράταξη “Ανοιχτός Δήμος -Ενεργοί Πολίτες” ξεκίνησε μια συλλογική προσπάθεια, προτείνοντας μια άλλη προοπτική για τον Δήμο Καλαμάτας.

‘Εκτοτε η παράταξή μας- μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο- συντεταγμένα και με προσήλωση στις ιδέες της και το πρόγραμμά της, με υπευθυνότητα παρουσίασε ποιοτικές και ρεαλιστικές προτάσεις με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολιτών  παρεμβαίνοντας καθοριστικά και αποτελεσματικά  σε όλα τα ζητήματα της πόλης.

Θα αναφερθώ εντελώς επιγραμματικά σε ζητήματα μείζονος σημασίας με τα οποία ασχοληθήκαμε.

Συγκεκριμένα σταθήκαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προστασία του περιβάλλοντος που θα πρέπει να είναι στην πρώτη προτεραιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και πλήθος

Αναδείξαμε την μεγάλη περιβαλλοντική πληγή που έχει δημιουργηθεί στον Ταΰγετολόγω της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων. Μετρήσαμε τη ρύπανση που προκαλούν τα σκουπίδια στο Νέδοντα και διαπιστώσαμε ότι το νερό που φτάνει στο ποτάμι από την Μαραθόλακκα  είναι χειρότερο από το νερό των υπονόμων. Προτείναμε την μείωση των σύμμικτων απορριμμάτων με  την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στη πηγή όπως γίνεται άλλωστε στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Αναδείξαμε την ανάγκη αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού και την σωστή διαχείριση της λυματολάσπης. Ως γνωστόν η παλιά λυματολάσπηπροκαλεί ρύπανσηστον ΠοταμόΆρι.

Αναδείξαμε την ανάγκη για έργα υποδομής όπως τα αντιπλημμυρικά έργα και το αναδείξαμε ήδη από το 2014 δηλαδή πολύ πριν από τις φονικές πλημμύρες του 2016. Δεν είναι δυνατό να πνίγεται η Καλαμάτα ακόμα και με μέτριας έντασης βροχοπτώσεις λόγω απουσίας επαρκούς δικτύου ομβρίων υδάτων.

Προτείναμε την εκπόνηση ενός σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας έτσι ώστε ο πολίτης να έχει εύκολη, καθολική,χωρίς αποκλεισμούς και ασφαλή πρόσβαση μέσα και έξω από την πόλη. Εισηγηθήκαμε την ανάπτυξη του δικτύου αστικής συγκοινωνίας που να καλύπτει όλο το Δήμο και πετύχαμε την δρομολόγηση αστικής συγκοινωνίας στο Νοσοκομείο, τη Βέργα και την Μικρή Μαντίνεια.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 9 άτομα, άτομα κάθονται

Επισημάναμε το μεγάλο πρόβλημα των τροχαίων και προτείναμε συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να πάρει ο δήμος για τη βελτίωση των οδικών υποδομών σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου.

Αναδείξαμε την εγκατάλειψη που υπάρχει στις συνοικίες της πόλης και τα χωριά και προτείναμε την ισοκοτανομή των κονδυλίων σε όλες τις συνοικίες της πόλης αλλά και στις 33 κοινότητες του Δήμου οι οποίες και αποτελούν αναπόσπαστο και ζωτικής σημασίας κομμάτι του.

Προτείναμε συγκεκριμένο MasterPlanστον τουρισμό που θα αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της πόλης για τη βιώσιμη ανάπτυξη  του τουρισμού με την ανάπτυξη του  θεματικού τουρισμού που μπορεί να εξασφαλίσει τουριστική κίνηση στην πόλη μας για όλο το χρόνο.

Αναδείξαμε τη σοβαρή ποσοτική και ποιοτική υστέρηση  των αθλητικών υποδομών της πόλης. Αφού προηγήθηκε εκτεταμένη  διαβούλευση με τους αθλητικούς φορείς και τα σωματεία της πόλης προτείναμε ένα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για την κατασκευή νέων αθλητικών υποδομών στην Καλαμάτα και χαιρόμαστε που με το πρόγραμμα Σύμπραξης του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα, θα κατασκευαστούν έργα τα οποία προτείναμε όπως είναι το νέο κλειστό γυμναστήριο («Παλαί ντε Σπορ») και το νέο κολυμβητήριο. Παράλληλα  η αντικατάσταση του πανιού στην Τέντα, η βελτίωση των συνθηκών στο Δημοτικό Στάδιο, η τοποθέτηση μηχανημάτων εκγύμνασης στο Στάδιο και αλλού ήταν δικές μας προτάσεις που ξεκίνησαν με έντονες δικές μας πιέσεις.

Ενδεικτικά σας ανέφερα κάποιες από τις δράσεις μας γιατί δεν μπορεί να συμπυκνωθεί όλο το έργο σε μια ομιλία. Άλλωστε οι πολίτες γνωρίζουν ξεκάθαρα ποιοι έτρεχαν όλα αυτά τα χρόνια, ποιοι ήταν κοντά τους, ποιοι ήταν κοντά στα προβλήματα, ποιοι πρότειναν λύσεις, ποιοι αγωνίστηκαν με πάθος για το καλό της Καλαμάτας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, περιλαμβάνεται ο Manolis Makaris, άτομα κάθονται

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το Μάιο του 2019 καλείται να λειτουργήσει σ’ ένα διαφορετικό τοπίο, ν’ αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και δεδομένα, να λειτουργήσει σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον και κυρίως να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύνθεσης απόψεων.

Η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει εγρήγορση, ανάδειξη και συστράτευση των θετικών δυνάμεων, ενεργή συμμετοχή αλλά και σκληρή προσπάθεια για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Είναι γεγονός πως καμία αλλαγή, καμία μεταρρύθμιση δε μπορεί να επιτευχθεί, εάν δεν έχει στο κέντρο του ενδιαφέροντός της τον άνθρωπο.

Οι Δήμοι πλέον δεν μπορούν να κυβερνώνται με βάση, παρωχημένα πρότυπα διοίκησης, που ιδιαίτερα στον Δήμο Καλαμάτας έχουν κοστίσει πολλαπλώς σε κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Η «ενός ανδρός εξουσία», οι πολιτικές κολεγιές, η φιλοσοφία «των δικών μας» και «των άλλων», οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα,  πρέπει να σταματήσουν.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 22 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται

Μια σύγχρονη αυτοδιοικητική παράταξη οφείλει

να ενώνει, αντί να διαχωρίζει τους δημότες,

να αφυπνίζει  αντί να «κοιμίζει» τις συνειδήσεις,

να δημιουργεί συνεχώς, αντί να πολιτεύεται με «παλαιοκομματικές τακτικές»,

να προσκαλεί τη νεολαία στα κοινά, αντί να την σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο ήνα την κρατά σε ομηρία κάθε είδους.

Μια σύγχρονη αυτοδιοικητική παράταξη πρέπει να απευθύνεται στους πολίτες και να τους δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν δημοσίως  λόγο.

Αυτό κάναμε και τα τελευταία χρόνια με τις θεματικές μας εκδηλώσεις και δράσεις και με τον καθιερωμένο ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων.

Αυτό κάναμε και απόψε δίνουμε το λόγο σε εσάς γιατί είμαστε ανοιχτοί ξεκάθαροι και λογοδοτούμε μόνο σε εσάς τους πολίτες μας στηρίζουν.

Οι ανοιχτές συνελεύσεις δηλαδή εσείς είστε ξεκάθαρα βασικό συστατικό στοιχείοτης παράταξής μας και το ανώτερο αποφασιστικό όργανο αυτής.

Δεν συμφωνούμε να παίρνονται οι αποφάσεις σε σκοτεινά γραφεία, οι ζυμώσεις να γίνονται υπόγεια, οι αποφάσεις να παίρνονται σε σκοτεινούς διαδρόμους και να εξυπηρετούν συμφέροντα.

Όλα πρέπει να έρχονται στο φως του ανοιχτού δημόσιου διαλόγου. Αυτόν τον ανοιχτό δημόσιο διάλογο κάποιοι τον αρνούνται προσχηματικά και προτιμούν να συνδιαλέγονται στα κρυφά παρακάμπτοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Όλοι όμωςθα πρέπει να αξιολογούνται. Για αυτό είμαστε απόψε ενώπιόν σας για να μιλήσουμε για όσα κάναμε μέχρι τώρα  και αλλά κυρίως  να ακούσουμε εσάς και να σχεδιάσουμε μαζί το πρόγραμμά μας για έναν άλλο δρόμο για την Καλαμάτα.

Ένα δρόμο πιο προοδευτικό, πιο ανθρώπινο, πιο δημοκρατικό, πιο διαφανή, πιο συμμετοχικό, με περισσότερες προϋποθέσεις για ενεργή και καθοριστική παρέμβαση του δήμου στα θέματα του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της πολιτικής προστασίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της Νέας Γενιάς.

Με προτάσεις και έργα υποδομής που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών, που θα δώσουν ώθηση στον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία στοχεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου προς όφελος των πολιτών.

Για την παράταξή μας έννοιες όπως το περιβάλλον, η οικολογία, η βιώσιμη κινητικότητα, η συμμετοχικότητα, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η αλληλεγγύη, η πολιτική προστασία και άλλες πολλές έννοιες, δεν είναι κούφια λόγια, αλλά οι στόχοι μας και οι λύσεις για μια καλύτερη τοπική κοινωνία από το Μάιο του 2019 και μετά.

Μέχρι σήμερα, άλλωστε, η πόλη μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα, αδιέξοδες πολιτικές, λαθεμένους χειρισμούς.

Την επόμενη ημέρα των εκλογών  καλούμαστε να κάνουμε μια νέα αρχή και να βάλουμε γερά θεμέλια στο δήμο Καλαμάτας. 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 15 άτομα, πλήθος

Καλούμαστε να κάνουμε μια νέα αρχή στα πάντα.

Στον τρόπο σκέψης, διοίκησης, άσκησης πολιτικών, σχεδιασμού, στόχευσης, έργου και παραγωγικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε ενωτικό κάλεσμα -όλοι μαζί- να προτείνουμε και να επιλέξουμε, σε κλίμα συναίνεσης και αλληλοσεβασμού, τις προτάσεις και τις ιδέες με τις οποίες θα πορευτούμε ως παράταξη.

Κάνουμε κάλεσμα να διευρύνουμε την παράταξή μας, που μαζί φτιάξαμε το 2014 , λίγους μήνες προ των εκλογών, και την οποία παράταξη ενισχύσαμε στη συνείδηση των πολιτών με συγκροτημένη, σοβαρή και με ουσιαστικές προτάσεις αντιπολίτευση.

ΘΕΛΟΥΜΕ

  • Να συνθέσουμε δημιουργικά την αυτοδιοικητική εμπειρία των παλαιότερων με τον ενθουσιασμό και τη διάθεση για προσφορά των νεότερων.
  • Να ενεργοποιήσουμε στο μέγιστο τις κοινωνικές δυνάμεις που υπάρχουν στους πολιτιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και άλλους συλλόγους και φορείς του Δήμου, στηρίζοντας τις δράσεις τους και ενισχύοντας την παρουσία και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία.
  • Να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των εργαζομένων του Δήμου που θα έχει ως βάση τον αλληλοσεβασμό και την κοινή στόχευση προς όφελος των πολιτών
  • Να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον, δημιουργώντας και νέους ελεύθερους χώρους στο κέντρο και στις γειτονιές, καθιστώντας τους παράλληλα προσβάσιμους σε όλους τους πολίτες, προκειμένου να τους απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους.
  • Να δώσουμε σε κάθε συνοικία της πόλης και σε κάθε Δημοτική Ενότητα ρόλο και εφόδια για ν’ αναπτύξει τις δικές της ξεχωριστές δυνατότητες.
  • Να στοχεύσουμε -σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο- κάθε χρηματοδότηση έργων που θα βελτιώσουν την ζωή των δημοτώνκαι τη συνολική εικόνα του Δήμου.
  • Να υποστηρίξουμε έμπρακτα την τοπική επιχειρηματικότητα με ξεκάθαρους κανόνες, που θα γίνονται σεβαστοί από όλους.
  • Να δώσουμε πραγματική φωνή στον δημότη, μέσα από τις τακτικές συνελεύσεις στις γειτονιές, την ενίσχυση των συμμετοχικών θεσμών και τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων. 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, περιλαμβάνεται ο Manolis Makaris

Αγαπητοί φίλοι, 

Για να γίνουν τα παραπάνω πρέπει να είμαστεπρωταγωνιστές.

Πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι σε μικροπολιτικά παιχνίδια αποδεικνύοντας με τη συμμετοχή μας πως λέμε “Όχι” στα “δαχτυλίδια” και στους επίδοξους σωτήρες

Όχι  στους αυτοδιοικητικούς κομήτες που κάνουν την εμφάνισή τους λίγο πριν τις εκλογές.

Η σημερινή ισχυρή και πολυπληθής παρουσίασας, δείχνει το δρόμο της συμμετοχής, της συλλογικότητας, του δημοκρατικού διαλόγου, της κοινής δράσης.

Μας δείχνει πως πρέπει να συνεχίσουμε με πρόσθεση κι όχι αφαίρεση, με πολλαπλασιασμό κι όχι διαίρεση, με συνεργασίες κι όχι αποκλεισμούς.

Κι αυτό θα κάνουμε!

Από σήμερα συνεχίζουμε με μια ενωτική και ιδιαίτερη δυναμική πρόταση,

που απευθύνεται σε όλους όσουςπιστεύουν ότι το κοινό συμφέρον είναι πάνω από το προσωπικό,

που πιστεύουν στη συλλογική δράση, στις δημοκρατικές διαδικασίες,

που ενδιαφέρονται για το σήμερα και το αύριο της Καλαμάτας.

Σε όλους αυτούς

που πιστεύουν  ότι, επιτέλους, ο δήμος, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ένας δήμος με μια ιδιαίτερη δυναμική και με μοναδικά στοιχεία που μπορεί και πρέπει να τα εκμεταλλευτεί.

Σε έναν ευλογημένο πραγματικά τόπο, που έχει τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης, ευμάρειας, κοινωνικής συμμετοχής και κοινωνικής πολιτικής.

Όπου όλοι οι δημότες θα είναι σεβαστοί, θα μπορούν να έχουν προοπτική και ρόλο,ευρύτερα, ως πολίτες και ως άνθρωποι.

Με παραγωγή πολιτικής, με ευρείες συναινέσεις για τα σημαντικά θέματα του δήμου, με φρέσκιες, σύγχρονες, καινοτόμες και εφαρμόσιμες ιδέες που θα άρουν τα αδιέξοδα και θα δώσουν ώθηση στην περιοχή μας. 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία μια μεγάλη δυναμική κοινωνική συμμαχία, μακριά από κομματάρχες και υπόγειες συνεργασίες.

Μια συμμαχία που θα ωθήσει και θα απελευθερώσει όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου.

Απαιτείται μια νέααρχή, με σχέδιο, ξεκάθαρες και σαφείς πολιτικές, που έχουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο, τον σεβασμό στον πολίτη, την ισοτιμία, την ποιότητα ζωής, τη συμμετοχικότητα, τη διαφάνεια, τον αναπτυξιακό σχεδιασμό αλλά και το περιβάλλον. 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 20 άτομα, περιλαμβάνεται η Lina Papavasileiou, άτομα κάθονται

Φίλες και Φίλοι, 

Η πατρίδα μας και οι Έλληνες υποστήκαμε πολλά από το 2010 με τα μνημόνια, την οικονομική και κοινωνική κρίση. Σιγά σιγά η Ελλάδα ανασαίνει και δείχνει να έχειμια καλύτερη προοπτική.

Τώρα έχει έρθει η ώρα να βάλουμε μπροστά- στην τοπική μας κοινωνία- το ΜΑΖΙ.

Με ανθρώπους που θα προτάσσουν το “συμφέρον του τόπου” και όχι το δικό τους, που θα αποκαταστήσουν τη σχέση μεταξύ δήμου και πολιτών, που θα παράγουν τοπικές πολιτικές κι όχι στείρα διαχείριση, που θα φέρουν μια νέα, φρέσκια, αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, που θα επιλύουν προβλήματα και δε θα δημιουργούν πρόσθετα.

Από δω και πέρα δεν υπάρχουν διλήμματα αλλά επιλογές.

Επιλογές ξεκάθαρες. 

Επιλογές σύγκρουσης του νέου με το παλιό.

Της ευθύνης με την ανευθυνότητα.

Της εργατικότητας με την οκνηρία.

Της προοπτικής με την οπισθοδρόμηση.

Της δράσης με την αδράνεια.

Της αποφασιστικότητας με τη στασιμότητα

Της δυναμικής με την αδυναμία

Της πολυχρωμίας με το γκρίζο. 

Πλέον είμαστε σε σύγκρουση με το παλιό και με το γκρίζο. Είμαστε ΜΑΖΙ με το ΝΕΟ και το ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ. 

Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ για την ενεργή συμμετοχή σας. 

Δεσμεύομαι ότι θα είμαι πάντα κοντά σας όπως ήμουν όλα αυτά τα χρόνια.Σας ευχαριστώ!

______________________________________________________________________  Ομιλία Μανώλη Μάκαρη στην Ανοιχτή Συνέλευση της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”