Μαρία Οικονομάκου: Η διαφωνία δεν ήταν για τις καρέκλες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Μαρίας Οικονομάκου σχετικά με τους λόγους που την οδήγησαν στο τέλος της συνεργασίας της παράταξής της με το Θ. Βασιλόπουλο.

“Από τη διαχρονική παρουσία μου στα κοινά της πόλης, έχω αποδείξει ότι είμαι άνθρωπος ηπίου χαρακτήρα, υπέρ των συναινέσεων και των συνεργιών, με σεβασμό πάντοτε στην αντίθετη άποψη. Ακόμη, ότι υπερασπίζομαι με συνέπεια τις αρχές μου, μένω πίστη στις εξαγγελίες μου και δεν εγκαταλείπω τους συνεργάτες μου. Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί και το γεγονός ότι πρόσφατα, κατά την πλήρωση των θέσεων των αντιδημάρχων δεν κατέλαβα εγώ την αντίστοιχη θέση, αλλά πρότεινα τον ισάξιο μεταξύ όλων των δημοτικών συμβούλων της παράταξης μου, κ. Παύλο Κλάδη.

Με τον δήμαρχο και τους σύμβουλους του συνδυασμού του είχαμε κοινή πορεία σε προηγούμενες δημοτικές θητείες, αφού μας ενώνουν κοινές πολιτικο-ιδεολογικές καταβολές και πεποιθήσεις. Ξεκινώντας από την αφετηρία αυτή, με τον κύριο Βασιλόπουλο ήρθαμε σε προγραμματική συμφωνία πριν από την δεύτερη εκλογή ανάδειξης δημάρχου, για μια συνοδοιπορία στα δημοτικά πράγματα στην βάση τριών κυρίως αρχών:  Της ειλικρίνειας στις μεταξύ μας σχέσεις, που αυτονόητα περιλάμβανε και την αποφυγή κάθε είδους υπονόμευσης του ενός στον άλλον, με δεδομένο ότι η κάθε παράταξη θα διατηρούσε την αυτοτέλεια και τον διακριτό της ρόλο, της από πριν συζήτησης τόσο της γενικής πολίτικης του δήμου, όσο και των επιμέρους θεμάτων, στα οποία θα καλούμασταν να ψηφίσουμε, με στόχο τη κατά το δυνατόν διαμόρφωση ενιαίας γραμμής και κοινής στάσης και επίσης της ανάθεσης πεδίων ευθύνης στην παράταξη μου. Ειδικά συμφωνήθηκε ότι με τέτοια δημοτική αρμοδιότητα που θα μας αναντίθενταν, θα ήταν αυτή της Κ.Ε. “Φάρις”. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς η ανάληψη ευθύνης διοίκησης ενός τομέα, σημαίνει υποχρεωτικά και πάνω από όλα, αν πρόκειται στ’ αλήθεια για ουσιαστική αρμοδιότητα, δυνατότητα πραγματικής άσκησης της, σε συνεννόηση πάντοτε (αφού πρόκειται για συνεργασία) με τις άλλες «δυνάμεις» που συνθέτουν το συνεργατικό σχήμα. Είναι τόσο προφανές που είναι αυτονόητο.

Ο δήμαρχος, δυστυχώς, αθέτησε τις προεκλογικές αυτές δεσμεύσεις του, φανταζόμενος, πιθανόν, ότι εμένα θα με ενδιέφερε μόνο να έχω μια καρέκλα, να παίρνω έναν μισθό και να έχω θέση στα τραπέζια δεξιώσεων του δήμου. Αν συμβαίνει αυτό, τότε σημαίνει ότι ποτέ δεν με γνώρισε και δεν με έμαθε. Γιατί, εγώ ποτέ δεν θα δεχόμουν να γίνω μια «κουτσούνα» αυτοικανοποιούμενη με μια διακοσμητική θέση, υποχείριο μιας κατάστασης και όργανο μιας «πολίτικης» στην οποία δεν συμμετέχω.

Στην διαδικασία ορισμού των μελών ν. π. του δήμου ζήτησα, για την “φαρις”, την εφαρμογή αυτών που είχαν συμφωνηθεί πριν κιόλας την δεύτερη Κυριακή ανάδειξης δημάρχου, όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς και από το
περιεχόμενο της τότε ανακοίνωσης μου υποστήριξης της υποψηφιότητας του κ. Βασιλόπουλου. Δηλαδή, ζήτησα την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της επιχείρησης, για να έχει νόημα και ουσία η θέση του πρόεδρου του, την οποία θα καταλάμβανα εγώ.  Με έκπληξη άκουσα τον δήμαρχο ότι την πλειοψηφία θα την έχει αυτός και ότι αν σε ένα θέμα υπήρχε διαφωνία μας, τότε θα έπρεπε να φύγω. Ήταν πλέον φανερό ότι ο δήμαρχος άλλαξε (από την εκλογή του μέχρι σήμερα) άποψη για το είδος της συνεργασίας που επιθυμούσε και με ήθελε στη συγκεκριμένη θέση, διακοσμητική και άβουλη, με στόχο μόνο τις ψήφους μας, σαν παράταξη «Καλαμάτα Ξεκινάμε».

Θέλω να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η διαφωνία μας δεν είναι για τις «καρέκλες», έχει να κάνει με το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνεργασίας που θα είχαμε, την εμπιστοσύνη που έπρεπε να δείχνει ο ένας στον άλλο και οπωσδήποτε τη βάση ειλικρίνειας και της ευθύτητας, πάνω στην οποία θα οικοδομούσαμε πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Τα μηνύματα όμως είχαν έρθει νωρίτερα, όταν για παράδειγμα γίνονταν μετακινήσεις υπάλληλων χωρίς ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος διοίκησης κ. Κλαδης να γνωρίζει τίποτα. Όταν στο πεδίο της εκδήλωσης ενεργειών πρόνοιας μοιράζονταν σχολικά είδη με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πρόνοιας κ. Κλάδη να το μαθαίνει από την τηλεόραση. Όταν εγώ σαν επικεφαλής συνεργαζόμενης παράταξης δεν είχα κληθεί ούτε σε μια σύσκεψη κλπ.

Είναι φανερό ότι μετά τις εκλογές, ο δήμαρχος έχει διαφορετική αντίληψη για το «πολίτικο φέρεσθαι» από ότι πριν από αυτές. Σε αυτές τις συνθήκες εμείς δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε μια κοινή προσπάθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσουμε προτάσεις που υπηρετούν το δημοτικό συμφέρον και στοχεύουν στο καλό της πόλης μας. Πάντα ήμασταν υπεύθυνοι, σοβαροί, έντιμοι και συνεπείς και δεν θα αλλάξουμε τώρα.

Καλή επιτυχία στο έργο σας κ. δήμαρχε”