Μεγάλη επιτυχία για Σταυρούλα Μπάκα και Γιώργο Δούβα στο SPARTATHLON 2021

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με 167 τερματίσαντες αθλητές απ’ όλο το κόσμο ολοκληρώθηκε το Σπάρταθλον 2021.
Η εκκίνηση δόθηκε τη Παρασκευή 24/9/21 στις 7:00 το πρωί στους πρόποδες της Ακρόπολης της Αθήνας μπροστά στο αρχαίο θέατρο του Ηρώδου του Αττικού και ο τερματισμός έγινε το Σάββατο 25/9 μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, στη Σπάρτη.
Από τους 167 δρομείς που τερμάτισαν τον αγώνα στο όριο των 36 ωρών, ήταν 30 Έλληνες οι οποίοι θέλησαν να πετύχουν τον προσωπικό τους άθλο, εκπροσωπώντας την χώρα μας σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων προέρχονταν από το εξωτερικό.
Όλοι προσπάθησαν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες της διαδρομής, μα κυρίως την σωματική και ψυχολογική κούραση, να κάνουν την προσωπική τους υπέρβαση και να νιώσουν την βαθειά ικανοποίηση του τερματισμού στο άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη.
Το Σάββατο ξημερώματα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η πόλη της Σπάρτης βγήκε δυναμικά για να υποδεχθεί τους αθλητές σαν ήρωες, μπροστά στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα.
Όλοι οι τερματίσαντες αθλητές στεφανώνονται με ένα στεφάνι ελιάς και τους προσφέρεται ένα κύπελλο με νερό από τον Ευρώτα, περίπου όπως τιμόταν οι Ολυμπιονίκες στα αρχαία χρόνια.
Νικητής του φετινού αγώνα ήταν ο Φώτης Ζησιμόπουλος με 21 ώρες και 57 λεπτά ισοφαρίζοντας ένα από τα ιστορικά ρεκόρ που έχει κάνει ο Γιάννης Κούρος το 1986!
Στον Μεγάλο αγώνα αυτό, η Μεσσηνία είχε την τιμή να εκπροσωπηθεί από τους αθλητές του Συλλόγου Δρομέων Μεσσηνίας με τη Σταυρούλα Μπάκα η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά καταφέρνοντας να τερματίσει ως η  Ελληνίδα σε 33 ώρες 57 λεπτά 42 δεύτερα καταλαμβάνοντας την 80η θέση στη γενική κατάταξη και ο Γιώργος Δούβας σε 31 ώρες 37 λεπτά 14 δεύτερα και την 42η θέση στη γενική κατάταξη, αγγίζοντας το άγαλμα του Λεωνίδα, κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν τη νύχτα, τις ανηφόρες των βουνών κι ενώ είχε απομείνει απόσταση μικρότερη από δύο μαραθώνιους για τον τερματισμό, την κούραση, τη μάχη με τον εαυτό τους να αντέξουν στη καταπόνηση καθώς ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα τερματίσει τον αγώνα, όσο κοντά κι αν είναι για να φτάσει στη Σπάρτη.

Η τιμή ήταν μεγάλη για τη Μεσσηνία.

Όσοι βρέθηκαν εκεί την ώρα του τερματισμού και άκουσαν από τα μεγάφωνα της Γραμματείας «τώρα τερματίζει η πρώτη Ελληνίδα, η Μεσσήνια αθλήτρια η Σταυρούλα Μπάκα»«τερματίζει ο Έλληνας Μεσσήνιος Γιώργος Δούβας» δε μπόρεσαν να κρατήσουν τη συγκίνησή και τα δάκρυα χαράς τους.
Αμέσως μετά τον τερματισμό η Σταυρούλα φανερά συγκινημένη δέχθηκε τη αγκαλιά του γιου της Θάνου και του άντρα της Στάθη οι οποίοι ήταν υποστήριξη σε όλο τον αγώνα.
Ανάλογη υποστήριξη σ΄ όλο τον αγώνα είχε και ο Γιώργος από τον αδελφό του Γιάννη ο οποίος ήταν στο πλευρό του καθ’ όλη του αγώνα και στο τέλος τον αγκάλιασε συγκινημένος.
Η συγκίνηση των ανθρώπων της υποστήριξης σε αυτόν τον αγώνα είναι πολύ μεγάλη γιατί ζουν τον αγώνα με μεγάλη ένταση και στο τέλος είναι σαν να τερματίζουν και αυτοί.
Οι δρομείς του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ακολουθούν τη διαδρομή που χάραξε ο John Foden και η ομάδα του το 1982 όταν επρόκειτο για να διαπιστώσουν ότι είναι δυνατόν να τρέξουν από την Αθήνα στη Σπάρτη, βασιζόμενοι στην περιγραφή του Ηρόδοτου για το κατόρθωμα του Αθηναίου ημεροδρόμου που έφθασε στη Σπάρτη την επόμενη της αναχώρησης του από την Αθήνα, καθώς και σε γνωστά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης.
Θεωρείται, δε, ως η πλησιέστερη της πορείας που ο Φειδιππίδης θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει.
Η διαδρομή του Σπάρταθλον διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η υψομετρική διαφορά ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αμαξόδρομο και βουνίσια μονοπάτια. Σταθμοί βοήθειας είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα και είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα αναψυκτικά καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών.
Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από την επίβλεψη των διοργανωτών με την βοήθεια γιατρών, φυσιοθεραπευτών και ασθενοφόρων που είναι διαθέσιμα καθ’ όλη την 36ωρη διάρκεια του αγώνα.

Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.
Μπράβο Σταυρούλα και Γιώργο, τα θερμά μας συγχαρητήρια.
Σ.Δ.Υ.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ