Μετά τις εκλογές πετάει το μπαλάκι του χωροταξικού ο Χαρίτσης για τους δήμους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το..μπαλάκι μετά τις εκλογές για το χωροταξικό ρίχνει άλλη μια φορά ο υπουργός Εσωτερικών μετά την τροπολογία για..κατάτμηση Δήμων στην Δυτική Ελλάδα, στις οποίες μάλιστα για όσους δεν γνωρίζουν αποτελούν μονοεδρικές περιφέρειες στην Βουλή και συνεπώς το..σπάσιμο σε 2-3 Δήμους βολεύει αφάνταστα την Κυβέρνηση!

Σε απάντηση δημοσιευμάτων πάντων ο κ.Αλέξης Χαρίτσης έσπευσε να διευκρινίσει ότι τους επόμενους μήνες θα ανοίξει το χωροταξικό για άλλους Δήμους, αποκαλύπτοντας στη Βουλή την τροπολογία για το «σπάσιμο» 5 Δήμων (Σάμου, Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων–Βελβεντού) σε 12 μικρότερους.

ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΤΕΜΑΧΙΣΤΟΥΝ..

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την μελέτη όλων των άλλων ώριμων αιτημάτων και εντός λίγων μήνες θα εισηγηθεί ποιες άλλες ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και που γιατί υπάρχουν και άλλου προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τον Δήμο Σοφού στην Θεσσαλονίκη, το Τυμπάκι στην Κρήτη κ.α.»

Ο κ. Χαρίτσης έκανε μια αποτίμηση του Καλλικράτη λέγοντας ότι «τα 8 χρόνια που μεσολάβησαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη επιτρέπουν να κάνουμε απολογισμό. Με τις παρούσες ρυθμίσεις επιχειρείται η αντιμετώπιση συγκεκριμένων οριακών περιπτώσεων συγκεκριμένων ΟΤΑ που αποδείχθηκε ότι ήταν μη λειτουργικοί.

Βασική αρχή που στηρίζεται η διοικητική διαίρεση Καλλικράτη ήταν κάθε νησί και δήμος. Η αρχή λειτούργησε αποτελεσματικά σε μικρά νησιά -σε έκταση και πληθυσμό ή χωρίς ιδιαιτερότητες στην μορφολογία τους. Σε άλλα όμως δημιούργησε σοβαρά προβλήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν παράγουν ανισότητες και ανισομέρειες στην ανάπτυξη» σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΜΑΥΡΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΤΟ 2019;

Με άλλα λόγια μετά τις εκλογές πάει το μπαλάκι των Δήμων και πιθανόν μετά το 2019 καθώς μεσολαβούν και οι εθνικές εκλογές όποτε κι αν προκηρυχθούν.

Στη περίπτωση της Τριφυλίας πάντως η αποστροφή του πρώτου Δημάρχου Κώστα Κόλλια στην πίτα της Ν.Δ. στην Τριφυλία ότι “έδωσα την πρώτη συνέντευξη στα Φιλιατρά το 2010 στον Γιάννη Μποζίκα με τις μαύρες σημαίες να κυματίζουν στην κεντρική πλατεία της πόλης” μάλλον ήταν προφητική καθώς τελευταία έχουν οξυνθεί οι τοπικιστικές αντιλήψεις.

Αν πάμε έτσι στις εκλογές παραμένει αμφίβολο αν σχηματιστεί μια ενιαία και αδιαίρετη Τριφυλία η οποία έχει να αντιμετωπίσει πακτωλό προβλημάτων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ