Μετεγκατάσταση οικισμού Τριποτάμου Μεγαλόπολης λόγω λιγνίτη;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συζητήθηκε το πρόβλημα με τον οικισμό Τριποτάμου Μεγαλόπολης και την προοπτική να υπάρξει μετεγκατάσταση του χωριού σε διπλανό χώρο, λόγω εκμετάλλευσης ορυχείου της ΔΕΗ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αποφάσισε (ομόφωνα) όπως εκδώσει ψήφισμα το οποίο και θα γνωστοποιεί επακριβώς, τα αιτήματα της Περιφέρειας και των κατοίκων, όσον αφορά την πιθανή μεταφορά του σ’ άλλη γεωγραφική έκταση.

Στη συνεδρίαση, παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία των κατοίκων του οικισμού, όπου και ανέπτυξαν τις απόψεις και τις θέσεις τους γύρω απ’ το…καυτό αυτό θέμα.

Από την κοινότητα του Τριποτάμου μίλησε ο κ. Δάρρας Ηλίας, πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Τριποταμιτών:

Θα ήθελα να τονίσω τον εμπαιγμό της ΔΕΗ για 30 χρόνια: άλλοτε χρειάζεται να απαλλοτριωθεί, άλλοτε όχι. Δεν είχαν την ευαισθησία ούτε καν να μας ενημερώσουν το 2013, όταν δημιουργήθηκε ο κίνδυνος από την κατολίσθηση. Προστάτευσαν τους εργαζομένους, και έτσι έπρεπε να κάνουν, αλλά δεν ειδοποίησαν τους κατοίκους του χωριού. Το υπουργείο και πάλι, δεν έφερε καμία λύση. Η αξιοπρέπεια των κατοίκων έχει εξευτελιστεί, καθώς η Πολιτεία ζητεί να μεταφερθεί ένα ολόκληρο χωριό μακριά από τον τόπο του.

Ο κ. Δάρρας ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν οι κάτοικοι θέμα ούτε με τη ΔΕΗ ούτε με κανέναν. «Κάποια στιγμή με εξώδικα θα διώξουν οτυς καοτίκους. Εκεί ζητάμε τη δική σας συμπαράσταση. Δεν θέλουμε να φύογυμε από το χωριό μας. Προτείνω να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτό το χωριό στα πόδια του».

Ο Σπύρος Αποστολόπουλος, δικηγόρος των κατοίκων, επεσήμανε: «Να ενημερώσω το Σώμα ότι επειδή ο υπουργός κ. Σταθάκης επικαλείται το άρθρο 24 του Συντάγματος, πρέπει να πούμε ότι ο Νόμος στην πραγματικότητα μας λύνει τα χέρια, καθώς ορίζει ότι η μεταφορά των κατοίκων γίνεται για κοινή ωφέλεια».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, συνοψίζοντας τις ενέργειες-πρωτοβουλίες του Περιφερειακού Συμβουλίου, είπε τα εξής:

 Το πρόβλημα δεν το δημιουργεί η ΔΕΗ. Εμείς ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, ζητάμε απ’ τους κατοίκους να μην φύγει κανένας απ’ το σπίτι του, μέχρι να τελειώσει η σχετική εκχώρηση. Επίσης, θα κλείσουμε ραντεβού με τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες και επίσημες κρατικές δεσμεύσεις όσον αφορά την πορεία της διαδικασίας. Θέλουμε να υπάρξει συγκεκριμένο «δια ταύτα» στην υπόθεση και συγκεκριμένος οδικός χάρτης. Στη σύσκεψη αυτή, θα κληθούν και οι κάτοικοι να καταθέσουν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους.

πηγή