Με καλοκαιρινό καιρό η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με καλοκαιρινό καιρό, η Καλαμάτα τίμησε την 79η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η παρέλαση υπήρξε θεαματική, καθώς εκτός από τη μαθητιώσα νεολαία, ο λαός της Καλαμάτας είχε την ευκαιρία να θαυμάσει και να χειροκροτήσει τα μέλη των πολιτιστικών, των τοπικών και των κοινωφελών συλλόγων και σωματείων, που παρήλασαν τιμώντας τον αγώνα των Ελλήνων του ΄40 για την ελευθερία.

Ιδιαίτερο χειροκρότημα απέσπασαν νέοι με αναπηρία, που παρήλασαν είτε στο αναπηρικό αμαξίδιο, είτε βαδίζοντας και υποβοηθούμενοι, στέλνοντας μήνυμα συμμετοχής με τρόπο ισότιμο στον εθνικό εορτασμό.
Την παρέλαση έκλεισαν τμήματα του Στρατού Ξηράς, από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, καθώς και της Πολεμικής Αεροπορίας, από την 120 ΠΕΑ, που επίσης θερμά χειροκροτήθηκαν.
Ο εορτασμός της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 2019 ξεκίνησε με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο εκφώνησε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, συνεχίσθηκε δε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου, για να ακολουθήσει η παρέλαση. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς. Εκπρόσωπος της Βουλής ήταν ο Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου Αλέξανδρος Χαρίτσης και το ΚΙΝΑΛ ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης.

Επισημαίνεται ότι την παρέλαση κάλυψε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ έλαβαν μέρος η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, που «άνοιξε» τη διέλευση των τμημάτων, καθώς και η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, προπορευόμενη του αντιστοίχου αντιπροσωπευτικού τμήματος του Σχολείου. Σημειώνεται ότι τη δαπάνη για τα μουσικά όργανα και τις στολές της Φιλαρμονικής του Μουσικού Σχολείου έχει καταβάλει ο Δήμος Καλαμάτας.


Μετά το πέρας της παρελάσεως, ο Γενικός Γραμματέας, οι λοιποί επίσημοι και ο Δήμαρχος έκαναν δηλώσεις για το νόημα της ημέρας.
Ο Δήμαρχος ανέφερε πως η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής, διότι την περίοδο 1940 – 1941, οι πρόγονοί μας αντιστάθηκαν στις στρατιές του Μουσολίνι και του Χίτλερ, προτάσσοντας το ‘εμείς’, σε κλίμα ομόνοιας. Ο Θ. Βασιλόπουλος ζήτησε και σήμερα να ομονοήσουμε, με σκοπό τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας της χώρας μας, να δείξουμε εμπιστοσύνη στον Ελληνικό Στρατό και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν.
Πηγή: https://www.kalamata.gr/