Με σειρά εξαφάνισης – Kraftidioten στο Καφέ Σινέ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μια μακάβρια μαύρη κωμωδία γεμάτη από εντυπωσιακές εικόνες και ένα ατελείωτο χειμερινό λευκό τοπίο αποτελεί την τελευταία θερινή προβολή της λέσχης. 

O Νιλς, ένας φιλήσυχος εκχιονιστής που μόλις έχει ανακηρυχτεί Πολίτης της Χρονιάς σε μια απομακρυσμένη νορβηγική κωμόπολη, μαθαίνει πως ο γιος του είναι νεκρός από υπερβολική δόση ηρωίνης. Όταν ανακαλύπτει πως έχει πέσει θύμα δολοφονίας, η απόφασή του να εκδικηθεί θα τον φέρει αντιμέτωπο με έναν αδίστακτο μεγαλέμπορο ναρκωτικών. 

Δε μιλάμε βέβαια για κωμωδία Hollywood, αλλά για μία κωμωδία καταστάσεων με σαρκασμό για διάφορα θέματα. Ο Νορβηγός σκηνοθέτης Χανς Πέτερ Μόλαντ, κατανοεί στην εντέλεια το βαθιά ειρωνικό και ταυτόχρονα μελαγχολικό πνεύμα του πανέξυπνου σεναρίου, εγκαθιστώντας εξαρχής ένα ρεαλιστικό αφηγηματικό τόνο. Η απότομη εισβολή της βίας, δεν αλλάζει το ύφος της ταινίας, που εισάγει στην αρχή διακριτικά και στην εξέλιξή της όλο και πιο έντονα στοιχεία σάτιρας και σαρκασμού, στα όρια της παρωδίας. Διαμέσου όλων αυτών η πορεία του Νιλς παραμένει και αυτή σταθερή, διατηρώντας μέχρι τέλους μια δραματική, βαθιά υπαρξιακή βαρύτητα, η οποία έρχεται σε άμεση αντίθεση με ένα σύμπαν ξεκαρδιστικών όσο κι επικίνδυνων «πανηλιθίων» που ορίζουν πλέον τους κανόνες του παιχνιδιού.