Νέες υποχρεώσεις για αγρότες και εμπόρους για πώληση αγροτικών προϊόντων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νέο πλαίσιο για όλους τους εμπλεκόμενους στις συναλλαγές που αφορούν νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα δημιουργεί ο ν. 4587/2018, που ψηφίστηκε λίγο πριν από την εκπνοή της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με την “Ύπαιθρο χώρα”, με τον εν λόγω νόμο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τροποποιεί συγκεκριμένες διατάξεις του ν. 4492/2017, ώστε να τον καταστήσει λειτουργικό, δεδομένου ότι, παρότι ψηφίστηκε το φθινόπωρο του 2017, στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ο ευρύτερος στόχος είναι να προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία στις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας 2011/7/ΕΕ, που προβλέπει ότι η πληρωμή των παραγωγών-προμηθευτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 60 ημερολογιακές ημέρες, εκτός και αν ρητά ορίζεται κάτι διαφορετικό στο κείμενο της σύμβασης και με την προϋπόθεση ότι η σύμβαση αυτή δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τους πρώτους.

Nα σημειωθεί εδώ ότι το νέο ελληνικό πλαίσιο –φιλοδοξεί να– είναι πιο αυστηρό, καθώς μιλάει για εξόφληση του παραγωγού υποχρεωτικά εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου. «Κάθε συμφωνία μεταξύ των μερών, που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, θεωρείται άκυρη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η έκδοση του τιμολογίου πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι τις 15 του επόμενου από την παράδοση ή την αποστολή των προϊόντων μήνα.

Η ισχύς του νόμου ξεκινά από 1/1/2019.

Επομένως, από την ημερομηνία αυτή και μετά, ο έμπορος που προμηθεύεται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα από παραγωγό αγρότη, ο οποίος έχει εκδώσει τιμολόγιο (ή έχει γίνει αυτοτιμολόγηση), οφείλει να εξοφλεί το τιμολόγιο, ανεξάρτητα από την αξία του, μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοσή του.

Γ.ΜΠ.