Νίκας – Τατούλης: Πόλεμος δηλώσεων για τη διαχείριση του πολιτισμικού αγαθού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η διαχείριση του πολιτιστικού αγαθού είναι το νέο θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ του απερχόμενου Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τατούλη για “ταξίματα” στο Διάζωμα, ο κ. Νίκας απάντησε για να ανταπαντήσει περαιτέρω, ο κ. Τατούλης με εκατέρωθεν δηλώσεις.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Νίκα έχει ως εξής:

“Είναι γνωστό πως οι εκλογές έγιναν και επομένως η ψευδολογία και η χονδροειδής προπαγάνδα δεν έχουν πλέον κανένα νόημα, εκτός – ίσως- από την έκφραση πικρίας. 
Αναφέρομαι στις βαρύγδουπες δηλώσεις του απερχόμενου Περιφερειάρχη για «ταξίματα εκατομμυρίων» (γνωρίζει απ’ αυτά), που αφορούν στο «Διάζωμα» κ.λπ. 
Για την αλήθεια λοιπόν και μόνο, τονίζω πως η συνάντηση και η σχετική συζήτηση έγιναν δημόσια και σε πολυχώρο, παρουσία αρκετών ατόμων και φυσικά δεν τέθηκε από καμία πλευρά κανένα απολύτως οικονομικό θέμα. 
Τονίζω, επίσης, ότι με το «Διάζωμα» θα υπάρξει συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, με στόχο την αξιοποίηση της εμπειρίας και των δυνατοτήτων ενός καταξιωμένου διεθνώς πολιτιστικού οργανισμού, για την προώθηση των πολιτιστικών ζητημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά την αντίστοιχη συνεργασία του «Διαζώματος» με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδος. 
Είμαστε απολύτως αντίθετοι, επίσης, με την κρατικίστικη και πατερναλιστική αντίληψη (για να μην πω τίποτα χειρότερο) της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, αλλά και της συλλογικής έκφρασης των αρχαιολόγων, που περίπου θεωρούν ως αποκλειστική ιδιοκτησία τους τα θέματα του πολιτισμού και αντιμάχονται οποιαδήποτε πρακτική και αντίληψη, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με αυτήν την παγιωμένη (δυστυχώς) νοοτροπία και συμπεριφορά. 
Τέλος, το πρόβλημα δεν είναι οι Μ.Κ.Ο., αλλά η εποπτεία και ο έλεγχος επ’ αυτών, για δε την εμπλοκή Μ.Κ.Ο. στα θέματα του πολιτισμού κάτι θα έχει ακούσει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης για τους «Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδας»  και την εμπλοκή των εκεί Μ.Κ.Ο.”

Ο κ. Τατούλης, ανταπάντησε ως εξής:

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί: Κύριε Νίκα. Η ψευδολογία, η συκοφαντία, και η προπαγάνδα ταυτίζεται αποκλειστικά με τη δική σας παρουσία, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Λυπόμαστε γιατί συνεχίζετε την ιδία απαράδεκτη πολιτική σας συμπεριφορά και μετεκλογικά. Σε ότι αφόρα τη δημόσια συνάντησή σας με τον κύριο Μπένο και τη δημόσια άποψή σας για την ΜΚΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ», όπου με περίσσιο πολιτικό θράσος αναφέρετε ότι δεν είχε οικονομικό αντικείμενο, σας υπενθυμίζουμε ότι (όπως πολύ καλά άλλωστε γνωρίζετε), η συνεργασία του Διαζώματος με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχουν αναφορά σε εκατομμύρια ευρώ στα αντίστοιχα  ΠΕΠ του ΕΣΠΑ των δύο περιφερειών. Η προκλητική, και εχθρική σας στάση απέναντι στο σύνολο των αρχαιολόγων και του υπουργείου πολιτισμού αποδεικνύει την πλήρη αγνοία σας σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διαχείριση του πολίστικου μας αποθέματος. Οφειλετε επίσης να γνωρίζετε κ. Νίκα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία, θεσμικού επιπέδου, με το υπουργείο πολιτισμού και τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων της Πελοποννήσου υλοποιεί έργο άνω των 55 εκατομμυρίων ευρώ, για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος, χωρίς την διαμεσολάβηση οποιασδήποτε ΜΚΟ, με εξαιρετικά αποτελέσματα, προκειμένου να μην κατασπαταλώνται ευρωπαϊκοί πόροι και να υπάρχει πάντα η εποπτεία και η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων θεσμικών παραγόντων. Σας συνιστούμε να είστε περισσότερο προσεκτικός όταν αναφέρεστε σε τόσο σημαντικά  θέματα. Σε ότι αφορά τους ατυχείς σας υπαινιγμούς για τους «Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδος», εκτιμούμε ότι θα έχετε ενημερωθεί σχετικά από τον εμπνευστή και υπεύθυνο για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, σύμφωνα με τα όσα εσείς δημοσιοποιήσατε από την πρόσφατη συνάντησή σας».