“Ξηλώνουν” τη Digea χάριν εκλογών για τα περιφερειακά κανάλια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μια τροπολογία 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε αποδεκτή χθές ο υπουργός Ψηφιακής Νίκος Παππάς με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε περιφερειακά κανάλια να εκπέμψουν μόνα τους το ψηφιακό πρόγραμμα τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια φωτογραφική διάταξη που ικανοποιεί πρόσκαιρα τους ιδιοκτήτες περιφερειακών καναλιών που διαμαρτύρονται(δικαίως) για το υψηλό ενοίκιο του ιδιώτη παρόχου δικτύου.

Η τροπολογία ορίζει πως τα περιφερειακά κανάλια μπορούν να αιτηθούν στον υπουργό την εκπομπή του προγράμματος τους με συμπληρωματικά κέντρα εκπομπής (ΣΣΕ) στην περιφέρεια τους, με δικά τους έξοδα εγκατάστασης και μεταφοράς του ψηφιακού σήματος.

Πρακτικά καταργείται ο νόμος καθώς διάφορα περιφερειακά κανάλια που δεν έχουν άδεια παρόχου δικτύου θα μπορούν να έχουν δικούς τους πομπούς (ψηφιακούς) για να ανεβάζουν μόνο το δικό τους τηλεοπτικό σήμα.

Η ΕΕΤΤ απλά θα γνωμοδοτεί για τους κανόνες αλλά γίνεται φανερό πως τα περιφερειακά κανάλια που χρόνια διαμαρτύρονται για το υψηλό ενοίκιο της Digea έχουν πλέον το ελεύθερο να εγκαταστήσουν πομπούς στις περιοχές τους.

Η τροπολογία έρχεται ως συνέχεια της έντονης αντιπαράθεσης περιφερειακών καναλιών με τη Digea όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη ημερίδα στη Λαμία, τότε που αγανακτισμένος ο διευθύνων σύμβουλος του ιδιώτη παρόχου δικτύου, είπε πως δεν θέλει η εταιρεία τα περιφερειακά κανάλια γιατί κοστίζουν κι αν θέλουν είναι ελεύθερα να φύγουν!

Η τροπολογία ανοίγει αυτό το δρόμο, έστω και αν κανείς δεν θα το παραδεχθεί επίσημα.

Η τροπολογία 

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τίτλο:

“Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση”

Θέμα: “Δυνατότητα ψηφιακής αναμετάδοσης των παρόχων περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας μέσω Συμπληρωματικών Εγκαταστάσεων Εκπομπής (ΣΕΕ)”

Α. Αιτιολογική έκθεση

Δεδομένου του ότι ο υφιστάμενος χάρτης συχνοτήτων ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής επιτυγχάνει κάλυψη σε εθνικό επίπεδο, της μεταβατικής περιόδου για τη διάθεση του Δεύτερου Ψηφιακού Μερίσματος και των σχετικών διεθνών συμφωνιών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, κρίνεται απαραίτητη η τροποποίηση του άρθρου 37 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) και μέχρι την οριστική διαμόρφωση των περιφερειακών χαρτών συχνοτήτων (οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδίασης), ώστε να καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, κατά περίπτωση, οι συμπληρωματικές θέσεις εκπομπής εκτός περιφερειακής ζώνης που βελτιώνουν την ψηφιακή αναμετάδοση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.

Β. Τροπολογία-Προσθήκη

1. Στο τρίτο εδάφιο του άρθρου 37 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) οι λέξεις “περιεχόμενα περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών” αντικαθίστανται από τις λέξεις “προγράμματα παρόχων περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας”.

2.  Tο τέταρτο και πέμπτο εδάφιο του άρθρου 37 του ν. 4262/2014 αντικαθίστανται ως εξής:

“Η κατά τα ανωτέρω εγκατάσταση επιτρέπεται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μετά από υποβολή κοινής αίτησης από τους παρόχους περιεχομένου ενός διαύλου (πολυπλέκτη) περιφερειακής εμβέλειας που επιθυμούν να μεταδοθεί το πρόγραμμα τους από ΣΕΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης του επόμενου εδαφίου. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από γνώμη της ΕΕΤΤ, ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των ΣΕΕ, τα δικαιολογητικά έγγραφα που συνοδεύουν την ανωτέρω αίτηση περί λειτουργίας ΣΕΕ και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα. Το κόστος αγοράς, εγκατάστασης, λειτουργίας, μεταφοράς του σήματος στις ΣΕΕ και συντήρησης των ανωτέρω ΣΕΕ βαρύνει τους αιτούντες παρόχους περιεχομένου και σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται στα κόστη λειτουργίας του δικτύου και δεν επηρεάζει το Ανώτατο Όριο Τιμών (ΑΟΤ).”