Οι εγκλωβισμένες δυνάμεις του τόπου και η Χάρτα πολιτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ

ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

@ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΝΤΑ:

Καλό μήνα ανοιξιάτικο έστω και αργά φίλοι αναγνώστες. Οι παρεμβάσεις μας καυστικές μεν, καίριες δε με σκοπό να ομογενοποιηθεί-πράγμα απίθανο ίσως- η Τριφυλία ως γενέθλια ιστορική γη των προγόνων μας τριών φυλών που μετοίκισαν…

@Ορισμένοι βέβαια αγνοούν όχι μόνο την ιστορία των 3 φυλών και τον πολιτισμό της περιοχής, αλλά ενδόμυχα δείχνουν να αγνοούν ή να αδιαφορούν για τον πολιτικό πολιτισμό ώστε να δημιουργηθούν σχήματα υπερ των πολιτών κι όχι των γκόρτσων που θέλουν να αρπάξουν μια καρέκλα…

@Οι εγκλωβισμένες παραγωγικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Τριφυλία δεν μπορούν επομένως να εκφραστούν. Για αυτό τον λόγο το κείμενό μας για…το πάμε Δήμαρχοι να βγούμε αντιδήμαρχοι μάλλον αποκτά αξία, καθώς ο λαός της Τριφυλίας δεν μασάει από τέτοια. Το θέμα είναι όμως αν το εκλογικό σώμα ψηφίσει με βάση την λογική κι όχι το συναίσθημα ή τα πάσης φύσεως ρουσφέτια..

@ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ:

Στις εκλογές του Μαΐου το διακύβευμα για το Δήμο Τριφυλίας παραμένει τεράστιο για τις επόμενες γενιές. Αρκετοί εντοπίζουν το πρόβλημα που θα επικεντρωθεί ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων και σε ποια σημεία θα κριθεί. Συνήθως παραμένουμε θεατές αυτής της διαδικασίας και το μέγιστο που πράττουμε ως πολίτες να ψηφίσουμε την Κυριακή των εκλογών ενώ πολλοί συμπολίτες μας απέχουν και από αυτή τη διαδικασία. Όμως υπάρχει και άλλος δρόμος. Αρκετές φορές θεωρούμε κάνοντας λάθος ερωτήσεις όπως ‘Ποιος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος;” αντί να προβληματιστούμε για το “Ποιός Δήμαρχος θα μας λύσει τα προβλήματα”.

@Η πρότασή μας με τίτλο «Χάρτα Πολιτών» έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ιδεολογικής πλατφόρμας διαλόγου και προτάσεων πάνω στην οποία θα ζητηθεί από τους υποψηφίους να πάρουν θέση και κυρίως να δεσμευτούν για την επόμενη μέρα των εκλογών σε 12 θεματικούς άξονες προτεραιοτήτων μετά από διάλογο με τους πολίτες, φορείς και την κοινωνία
Όπως είπα τη νέα αυτή προσπάθεια που ξεκινάει ουσιαστικά σήμερα, καταγράφηκαν από δεκάδες συμπολίτες μου που προέρχονται από διάφορους τομείς της επιστήμης, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, φοιτητές, συνταξιούχοι, κλπ. και συνδιαμορφώνουν μέχρι στιγμής το πλαίσιο της Χάρτας Πολιτών.

@Δεν είμαστε εξαρτήματα της κομματοκρατίας αλλά πολίτες του Δήμου Τριφυλίας που θέλουμε το αύριο να εξαρτάται από τους δημότες και όχι πίσω από κλειστά γραφεία ή καρεκλοκένταυρους. Η εποχή του Μαυρογιαλούρου τελείωσε όπως και τα μικροπολιτικά ή μικροκομματικά συμφέροντα.

@ΣΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ:

Θα επανέλθουμε με ολόκληρο το κείμενο σε επόμενη ανάρτησή μας περιεκτικά. Ο πολίτης δεν μπορεί να είναι αμέτοχος θεατής των εξελίξεων, άρα πρέπει να συνδιαμορφώνει ένα καλύτερο μέλλον για το συλλογικό καλό. Αλλά άραγε μας ενδιαφέρει αυτό ή όχι;

@Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι μια άψυχη διεκδίκηση εδρών αλλά κυρίως μια δημιουργική διαδικασία για πολιτικό μετασχηματισμό του τόπου σε ένα δημιουργικό μέλλον. Οι νέοι φεύγουν, οι μεγαλύτεροι αναθεματίζουν τις ίδιες κακές επιλογές στις ίδιες καρέκλες, οι ηλικιωμένοι προτιμούν να μην ψηφίσουν.

@Επομένως η συλλογική ευθύνη είναι τεράστια. Αν δεν δούμε κατάματα τους πολίτες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Και πολύ φοβούνται όλοι ότι η επόμενη ημέρα θα είναι μια από τα ίδια με άλλη μια χαμένη τετραετία. Άραγε πρέπει να το επιτρέψουμε χωρίς ντροπή; Καλή εβδομάδα.